Hlavní obsah

Navalnyj dostal dalších 19 let vězení. A dali mu najevo, že procesy nekončí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Profimedia.cz

Alexej Navalnyj při červnovém jednání soudu, kterého se zúčastnil na dálku přes videopřenos ze sibiřské trestanecké kolonie.

Reklama

aktualizováno •

Ruský soud shledal opozičního předáka Alexeje Navalného vinným ze založení a financování extremistické organizace. Prokurátoři mu prý řekli, aby brzy očekával další proces kvůli terorismu.

Článek

Ruský opoziční předák Alexej Navalnyj si už teď v trestanecké kolonii na Sibiři odpykává devítiletý trest kvůli porušení podmínečného trestu, podvodu a pohrdání soudem.

V pátek dostal dalších 19 let, když ho ruská justice shledala vinným z extremismu. Prokuratura žádala 20.

Navalného sice formálně soudil moskevský soud, ale proces se odehrával přímo ve věznici s přísným režimem Melechovo ve Vladimirské oblasti. Kreml se zřejmě chtěl vyhnout publicitě, kterou by vyvolal přesun politika do metropole, poznamenává BBC.

Celý proces znovu nesl známky vykonstruovaného divadla, na což poukazovali jak lidskoprávní aktivisté, tak západní politici. Veřejnost byla z velké části jednání vyloučena. Když Navalnyj před dvěma týdny pronášel závěrečnou řeč, nesměl z toho vzniknout žádný zvukový ani video záznam. Ven se dostal jen její přepis.

„Ačkoli je z velikosti svazků zřejmé, že jsem sofistikovaný a vytrvalý zločinec, nelze zjistit, z čeho přesně jsem obviněn,“ citovala BBC v červnu, kdy proces začínal, Navalného, jemuž tehdy žalobci poskytli 2828 stran spisu popisujícího „všechny zločiny, které spáchal za mřížemi“.

O Navalném

V Rusku, kam se navzdory jistotě, že skončí ve vězení, sám vrátil, si už teď odpykává devítiletý trest. Zdravotně na tom není dobře, podle advokátů nemá lékařskou péči.

Obvinění, která teď zajistila Navalnému prodloužení trestu, souvisí s činností jeho sítě regionálních organizací, jež působily po celém Rusku. V roce 2021 ale ruské úřady nadaci postavily mimo zákon, když ji zařadily mezi extremistické organizace.

Podle Navalného spojenců ale obžaloba kriminalizuje veškerou činnost sítě až do roku 2011, kdy vznikla, píše agentura AP.

Prokuratura v tomto procesu žádala přesun Navalného do věznice s ještě přísnějším režimem, které jsou normálně vyhrazené jen pro ty nejnebezpečnější zločince v Rusku.

Opoziční předák nepochyboval, že ho režim přesune. Ve zprávě, kterou podle BBC před vynesením verdiktu zveřejnil na sociálních sítích, očekával přemístění do vězení ve „stalinském“ stylu navrženém tak, aby zastrašilo veškeré odpůrce.

Ani páteční verdikt nemusí znamenat poslední Navalného vystoupení před soudem. Navalnyj tvrdí, že mu vyšetřovatelé řekli, aby se přichystal na další obvinění z terorismu.

Reklama

Související témata:

Doporučované