Hlavní obsah

„Nebudeme v Johnsonově vězení.“ Skotsko navrhne referendum o nezávislosti

Foto: Kelly Neilson, Shutterstock.com

Protest příznivců skotské nezávislosti v Paisley v březnu letošního roku.

Reklama

Skotská premiérka chce, aby o oprávněnosti konání druhého referenda o nezávislosti regionu rozhodl britský Nejvyšší soud. Pokud by ho nepřipustil, má politička v úmyslu na této otázce postavit kampaň před parlamentními volbami.

Článek

Skotská premiérka Nicola Sturgeonová v úterý v projevu v Holyroodu prohlásila, že skotský parlament předloží návrh zákona o referendu o skotské nezávislosti s plánovaným datem 19. října 2023.

Referendum by bylo pouze poradním nástrojem, nikoli určujícím. Ani takové referendum ale nemůže Skotsko bez povolení z Londýna uspořádat. Sturgeonová proto oznámila, že o uspořádání referenda dopisem požádá premiéra Borise Johnsona.

V projevu k parlamentu Sturgeonová kritizovala britskou konzervativní vládu v čele s Johnsonem, která Skotsko „vytrhla z Evropské unie“, „hrozí obchodní válkou“ a dostala zemi na pozici druhého nejhoršího ekonomického růstu ve skupině G20.

„Doufám, že Konzervativci prohrají příští volby. Hluboce věřím, že si to zaslouží,“ prohlásila premiérka a pokračovala: „Nedovolím, aby byla skotská demokracie ve vězení Borise Johnsona“.

Sturgeonová v úterý zopakovala své prohlášení z poloviny června, že Skotsko má demokratický mandát na vyhlášení referenda o nezávislosti, jelikož ve skotském parlamentu mají většinu strany, které nezávislost podporují, konkrétně Skotská národní strana a Zelení.

Londýn toto tvrzení odmítá a tvrdí, že Skotové se již v roce 2014 vyjádřili, že chtějí zůstat součástí Británie, a to většinou 55 procent hlasů. Dalším argumentem Westminsteru je, že referendum před osmi lety bylo vyhlášeno za podmínky, že půjde o „jednu příležitost a generaci“.

„Jednou za generaci podle mě rozhodně není pět let, ale spíš 25 let. Pak můžeme o (referendu) uvažovat znovu,“ řekl v polovině měsíce lídr Dolní sněmovny Mark Spencer.

Sturgeonová proto také řekla, že skotská vláda požádá britský Nejvyšší soud, aby rozhodl, jestli je návrh na vypsání nového hlasování přípustný. Zároveň ale pohrozila, že její strana povede před volbami do britské Dolní sněmovny (plánovanými na rok 2025) kampaň postavenou na požadavku skotské nezávislosti.

Premiér Johnson se k úternímu projevu Sturgeonové zatím nevyjádřil. Před jeho začátkem pouze uvedl, že „bude poslouchat, co má skotská premiérka na srdci“.

Prohlášení Sturgeonové ale kritizovala její skotská opozice. Lídr skotských liberálních demokratů Alex Cole-Hamilton označil její plán za „plýtvání energie“. Vůdce regionálních konzervativců Douglas Ross vyzval premiérku, aby se soustředila na „skutečné problémy voličů“, jako je krize bydlení.

Šéf skotských labouristů Anas Sarwar premiérku obvinil ze snahy zlepšit pozici Skotské národní strany před volbami do Dolní sněmovny. Sturgeonová podle něj chce „postavit Skoty proti Skotům“.

Reklama

Doporučované