Hlavní obsah

„Největší online dezinformační operace na světě.“ Čína vyhrožuje i násilím

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: X.com/POTUS

Prezidenti Číny a USA Si Ťin-pching a Joe Biden při setkání loni v listopadu. Tento týden se sejdou znovu. Vztahy Washingtonu a Pekingu kalí obchodní i bezpečnostní spory.

Reklama

Čínská vláda prostřednictvím rozsáhlé online operace obtěžuje obyvatele USA i americké politiky. Zjištění stanice CNN o činnosti Pekingu přichází v době, kdy do Spojených států míří čínský prezident Si Ťin-pching.

Článek

Že chapadla čínské státní moci sahají daleko za hranice Číny, není nová informace. Američtí novináři ze stanice CNN však přicházejí s podrobným popisem toho, jak Peking pomocí „největší známé online dezinformační operace na světě“ zasahuje nejen do životů Američanů, kteří kritizují jeho režim. Svá zjištění opírají o soudní dokumenty a veřejné informace od společností působících v oblasti sociálních médií.

Denní realitou obětí čínského trollingu v USA jsou desítky tisíc příspěvků na sociálních sítích, které je označují za zrádce a často jsou jejich součástí i rasistické a homofobní urážky. Jde o útoky osobní povahy, přičemž v některých případech nechybí ani výhrůžky násilím, které mají za cíl přivést daného člověka do stavu neustálého strachu a paranoie.

Jednou z obětí této obrovské sítě trollů čítající statisíce účtů a označované jako „Spamouflage“ (Spamufláž) či „Dragonbridge“ (Dračí most), je i novinářka časopisu The New Yorker Jiayang Fan. Ta pro CNN uvedla, že obtěžování ze strany „skupiny“ začala čelit v roce 2019, když informovala o prodemokratických protestech v Hongkongu.

Útoky mířené proti Fan měly podobu zesměšňujících karikatur, ale i obvinění, že zabila svou matku kvůli dědictví. Tým z Clemsonské univerzity, který se nejen novinářčiným případem zabýval, dokonce našel více než 12 tisíc útočných tweetů, které obsahovaly stejný hashtag #TraitorJiayangFan (#ZrádkyněJiayangFan).

Přestože Fan v Číně nežije už od dětství, domnívá se, že tyto útoky měly vyvolat strach a umlčet ostatní. „Je to součást velmi staré příručky čínské komunistické strany, která má zastrašit pachatele a aspirující pachatele,“ cituje CNN novinářku, kterou trápí například i to, jak takový obsah vnímají její vzdálení příbuzní v Číně.

Nejen o Číně

I když jsou nejčastějším cílem trollů lidé, kteří zpochybňují čínskou vládu, podle odborníků se v posledních letech strategie Pekingu mění. V minulosti se Spamouflage sice zaměřovala hlavně na témata, která byla pro zemi relevantní z domácího hlediska, v poslední době ale účty napojené na tuto skupinu vyvolávají kontroverze kolem globálních témat, včetně dění v USA.

Některé z příspěvků tak například propagovaly myšlenku, že „rasismus je nesmazatelnou hanbou americké demokracie“ a že USA spáchaly „kulturní genocidu na indiánech“. Jiné zase naznačovaly, že američtí dodavatelé obranných zařízení profitují ze smrti nevinných lidí, a další se zaměřovaly na podkopávání důvěry v americké policisty.

Čínská špionáž v Británii

Prostřednictvým mnoha falešných účtů na sociální síti LinkedIn vyžadoval čínský špión citlivé informace od britských úředníků, vědců či akademiků a nabízel jim obratem vysoké částky v řádech tisíců liber.

V moři příspěvků ale nechybí ani ty, které mají za cíl diskreditovat americké politiky nebo znevažovat americké společnosti.

Zaplavit sítě

Odborníci nicméně upozorňují také na to, že cílem trollů je kromě zastrašení i takzvané zaplavení sociálních sítí. Společnosti jako Meta (provozovatel Facebooku a Instagramu) nebo Google, které se šířením příspěvků zabývaly, totiž zdůrazňují, že většina těchto trollích účtů se na sociálních sítích angažuje jen málo nebo vůbec, což znamená, že se jejich příspěvky zřídkakdy stanou virálními.

Darren Linvill z Clemsonské univerzity je ovšem toho názoru, že Spamouflage používá svou strategii „zaplavování“ online konverzací komentáři kvůli tomu, aby příspěvky od skutečných uživatelů nezískaly tolik pozornosti. To se navíc děje i na platformách, které s dezinformacemi obvykle nejsou spojovány.

Zářným příkladem tohoto jevu může být rok 2022, kdy Peking hostil zimní olympijské hry a skupiny na ochranu lidských práv začaly na sítích propagovat hashtag #GenocideGames, kterým upozorňovaly na obvinění, že Čína zadržuje více než milion Ujgurů a dalších muslimských menšin v internačních táborech.

Stejný hashtag pak ve zcela nesouvisejících příspěvcích začaly používat také účty, o kterých se Linvill s kolegy již tehdy domnívali, že jsou součástí sítě Spamouflage.

Nekončící boj

Soukromí výzkumníci tuto síť sledují od jejího objevení před více než čtyřmi lety. K závěru, že tato operace má vazby na čínský režim, však federální prokurátoři a mateřská společnost Facebooku Meta dospěli teprve v posledních měsících.

Právě Meta pak již v srpnu oznámila, že jen ve druhém čtvrtletí tohoto roku zrušila téměř osm tisíc účtů připisovaných této skupině.

Společnost Google, která vlastní YouTube, zase CNN sdělila, že v posledních letech zrušila více než 100 tisíc účtů souvisejících se Spamouflage, zatímco platforma X podle firemních blogů zablokovala stovky tisíc účtů „podporovaných Čínou“ nebo „přímo napojených“ na čínský stát.

Čína a nucené práce

Nucená práce je jedním z hlavních nástrojů genocidy Ujgurů, říká pro Seznam Zprávy Louisa Greveová. Lidskoprávní expertka má za to, že postihy vůči Rusku ukazují, že se Evropě vyplatí uvalit co nejdřív sankce i na Čínu.

Úplná eliminace tohoto „neviditelného“ soupeře ale není jednoduchá; u mnoha kybernetických zločinů je totiž velmi obtížné dostat pachatele do vězení. Lindsay Gormanová, vedoucí oddělení technologií a geopolitiky z German Marshall Fund’s Alliance for Securing Democracy, nicméně uvedla, že Čína přesto může čelit nepříjemným důsledkům.

„I když mají jednotlivci určitou míru beztrestnosti, protože stejně nikdy neplánují přijet do Spojených států, neznamená to, že tato operace zde nebude potrestána - rozhodně ne z hlediska veřejného mínění, rozhodně ne z hlediska vztahů mezi USA a Čínou,“ cituje odbornici CNN.

To je dnes více než aktuální, jelikož mezi zeměmi panuje napětí i bez dezinformačních kampaní čínských trollů. Materiál webu CNN navíc přichází v době, kdy do Spojených států přijíždí na třídenní návštěvu čínský prezident Si Ťin-pching, který by se měl ve středu v San Franciscu setkat se svým americkým protějškem Joem Bidenem.

Reklama

Doporučované