Hlavní obsah

Největšího cvičení NATO se zúčastní 90 000 vojáků, uvedl velitel aliance

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Příští týden se do největšího vojenského cvičení NATO zapojí až 90 000 vojáků ze všech států aliance a Švédska. Cvičení ponese název Steadfast Defender (Pevný obránce) a potrvá až do května.

Článek

Do největšího vojenského cvičení NATO od studené války, které začne příští týden, se zapojí až 90 000 vojáků ze všech států aliance a Švédska. V Bruselu to ve čtvrtek oznámil jeden z nejvyšších velitelů NATO Chris Cavoli. Cvičení ponese název Steadfast Defender (Pevný obránce) a potrvá až do května.

„Bude to jasná ukázka naší jednoty, naší síly a našeho odhodlání se navzájem chránit,“ uvedl americký generál Cavoli o společných manévrech.

Do cvičení se zapojí i česká armáda, konkrétně do jeho dílčích součástí, potvrdila na dotaz ČTK mluvčí českého generálního štábu Magdalena Dvořáková. Steadfast Defender podle ní zaštiťuje cvičení na alianční, mezinárodní i národní úrovni. Češi se zúčastní cvičení Brilliant Jump, Loyal Leda a dalších dvou cvičení v květnu, uvedla. Loyal Leda se uskuteční na území Česka v březnu.

Švédsko a Finsko požádaly o vstup do NATO v roce 2022 v souvislosti s ruskou invazí na Ukrajinu. Finsko se stalo 31. členem aliance loni v dubnu, Švédsko zatím čeká na schválení své žádosti v Turecku a Maďarsku. Švédští zástupci jsou ale již nyní zváni na některá jednání spojenců z NATO.

Předseda Vojenského výboru NATO admirál Rob Bauer již na úvod dvoudenního jednání výboru v Bruselu ve středu uvedl, že aliance potřebuje zejména posílit kolektivní obranu. Veškeré kroky k tomu potřebné ale „neleží jen na bedrech uniformovaných“.

„Abychom posílili naši kolektivní obranu a zároveň podpořili Ukrajinu v existenčním boji, potřebujeme celospolečenský přístup,“ uvedl nizozemský admirál. „Potřebujeme veřejné i soukromé subjekty, aby změnily své myšlení z éry, ve které bylo vše plánovatelné, předvídatelné, kontrolovatelné… do doby, ve které se může stát cokoliv. Do doby, ve které musíme očekávat nečekané,“ dodal.

Ve čtvrtek Bauer zdůraznil, že NATO je silnější než kdy dříve, nicméně stále je třeba „dělat toho více pro odrazení jakékoli potenciální hrozby“. „Je to i o připravenosti,“ uvedl nizozemský admirál.

Bauer rovněž ocenil nasazení ukrajinské armády a jejích vojáků. Ohledně dalšího vývoje v letošním roce je podle něj důležité „nebýt pesimisty“.

„Podpora Ukrajiny je přímou investicí do naší vlastní bezpečnosti,“ uvedl. Připustil nicméně, že válka mezi Ruskem a Ukrajinou je v současné době ve fázi, kdy se konflikt „moc nehýbe“.

„Neměli bychom očekávat, že se stane zázrak ani na jedné straně,“ dodal šéf Vojenského výboru NATO.

Česko na jednání v Bruselu zastupoval náčelník generálního štábu Karel Řehka.

Reklama

Doporučované