Hlavní obsah

Erdogan: Zrušte embargo, prodejte nám letadla. Pak projde Švédsko do NATO

Foto: Gints Ivuskans, Shutterstock.com

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan.

Reklama

Turecko dosud blokovalo vstup Švédska do NATO kvůli tomu, že podle něj chrání skupiny, které Ankara považuje za teroristy. Nyní se jeho přístup může změnit. Závisí to na dohodě s USA a Kanadou.

Článek

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan se v úterý nechal slyšet, že pozitivní vývoj v případě amerického prodeje stíhaček F-16 Ankaře a kanadského zbrojního embarga pomůže v tureckém parlamentu k ratifikaci švédské žádosti o členství v NATO, uvádí agentura Reuters.

„Pozitivní vývoj, který očekáváme jak v otázce (nákupu amerických) letounů F-16, tak i naplnění kanadských příslibů (ohledně zrušení zbrojního embarga), by našemu parlamentu pomohly k pozitivnímu přístupu ke Švédsku… Všechno to spolu souvisí,“ řekl Erdogan novinářům během pondělního letu z návštěvy v Maďarsku.

Administrativa amerického prezidenta Joea Bidena prodej za 20 miliard dolarů podporuje. V Kongresu se však objevily námitky kvůli tomu, že Turecko zdržuje vstup Švédska do NATO a kvůli stavu lidských práv v zemi.

Kanada zase v tichosti souhlasila s obnovením rozhovorů s Tureckem o zrušení kontroly vývozu součástí dronů včetně optického vybavení poté, co Erdogan v červenci naznačil, že Švédsko dostane od Ankary zelenou, uvedla agentura Reuters.

Erdogan tvrdí, že otázku vstupu Švédska do NATO projednal minulý týden v telefonátu s americkým prezidentem Joem Bidenem. „V telefonátu pan Biden řekl: ,Vy to (švédskou nabídku do NATO) schválíte v parlamentu a já to (prodej F-16) schválím v Kongresu',“ řekl turecký prezident.

Reklama

Doporučované