Hlavní obsah

Některým obětem Hamásu odepřeli řádný pohřeb, nedokončili konverzi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Profimedia.cz

Izraelští civilisté zavražděni palestinskými teroristy 7. října 2023 ve městě Sderot.

Reklama

Některá tradiční náboženská pravidla zažívají v Izraeli tváří v tvář válce s Hamásem zkoušku ohněm. V tomto případě se jedná o právo na řádný pohřeb.

Článek

Jednadvacetiletá Alina Palhatiová, která měla ruské a izraelské občanství, se stala jednou z obětí řádění Hamásu 7. října na hudebním festivalu Supernova.

Palhatiová však byla pohřbena „za plotem“ hřbitova v Bejt Še’anu, protože v době své smrti ještě nedokončila proces konverze k judaismu, a proto nebyla považována za způsobilou k řádnému pohřbu, píše list Jeruzalem Post.

Incident vyšel najevo v pondělí během diskuze v Knesetu (izraelském parlamentu) o urychlení procesu konverze pro ty, kteří v současné době slouží v Izraelské armádě (IDF).

„Alina byla zavražděna jako Židovka,“ řekla při slyšení Palhatiina matka Olga. „V úmrtním oznámení nenapsali, že jsme drželi období smutku šiva, ale že jsme přijímali hosty.“ Tradice praví, že by židé v období týdenního smutku po smrti blízkého neměli vycházet z domu ani pracovat.

Rozbor aktuální situace

Izraelská armáda během deseti dní od obklíčení města Gaza postoupila hluboko do jeho nitra z jižního i severního směru. V posledních hodinách jsou hlášeny boje u nemocnice Šífa. Na severovýchodě se Izrael dostal přes Bajt Hanún.

Oded Forer, který předsedá příslušnému výboru v Knesetu, odpověděl: „Jménem státu Izrael se stydím za to, že s vámi bylo takto zacházeno“. Situaci s Palhatiovou označil za „největší urážku někoho, kdo svou krví posvětil zemi Izrael, kdo opustil své místo v exilu, aby sem přišel.“

„Chci být pohřben vedle takového člověka, i kdyby to mělo znamenat, že budu pohřben mimo prostor hřbitova,“ dodal. Rabín Edo Pachter, který doprovázel Olgu Palhatiovou na jednání výboru, řekl, že podle jeho názoru by se jí rabinát měl omluvit.

Výbor rovněž projednal případ čtyřčlenné rodiny Kapshiterových, kteří byli 7. října zabiti teroristy Hamásu na cestě domů z Aškelonu do Beeršeby. Yaniovi (Jevgeniji) Kapshiterovi, který byl zabit spolu se svou ženou Dinou a dvěma dětmi, byl odepřen židovský pohřeb na hřbitově v Dimoně, a tak byl podobně jako Palhatiová pohřben „za plotem“.

Přeživší členové rodiny se nakonec rozhodli pohřbít celou rodinu společně mimo hřbitov, přestože ostatní měli právo být pohřbeni uvnitř.

To není náš judaismus

Někteří izraelští politici a náboženští představitelé reagovali na tyto příběhy šokovaně. Elazar Stern, poslanec centristické opoziční strany Ješ atid, uvedl, že se omlouvá jménem celého judaismu. „Toto není judaismus, jehož jsme součástí. Není to judaismus našich dětí, našich vnuků a ani můj judaismus,“ dodal.

Rabín Eliezer Simcha Weiss, který je členem výboru pro uctívání mrtvých, uvedl, že navrhne zvláštního zástupce pro řešení podobných problémů, „aby nedocházelo k podobným přešlapům“.

Poslankyně Julia Malinovská uvedla, že v IDF nyní slouží asi 7000 vojáků, kteří podle halachy (celkový souhrn židovského náboženského práva - pozn. red.) nejsou židé. „Samotný fakt, že člověk narukoval do IDF, je v mých očích židovstvím,“ řekla Malinovská.

Podle ní je třeba v kontextu nynější situace přehodnotit některá témata: „To, co se stalo 7. října, nebylo jen zhroucení bezpečnostní koncepce, ale také zhroucení halachické. Pokud se tím nebudeme zabývat, rozpadneme se zevnitř, nesmíme proto slepě dlít na starých koncepcích,“ dodala.

Reklama

Doporučované