Hlavní obsah

Německá firma plánuje vystavět továrnu na výrobu tanků přímo na Ukrajině

Foto: Profimedia.cz

Bojový tank Panther KF51 ze zbrojní skupiny Rheinmetall patří mezi jedny z nejmodernějších zbraňových systémů na světě.

Reklama

Zásilky tanků, které je nyní Západ Ukrajině ochotný posílat, k vítězství ve válce nestačí, tvrdí šéf německé zbrojařské firmy Rheinmetall. Je podle něj proto nutné zahájit výrobu tanků nových. A to přímo na území Ukrajiny.

Článek

Německá firma Rheinmetall, která je jedním z největších výrobců vojenského materiálu a zbraní v Německu i v Evropě, oznámila nový plán pomoci válčící Ukrajině. Posílat vojenskou techniku podle ní nestačí, nové tanky je třeba začít vyrábět přímo na Ukrajině.

Západní spojenci již několik měsíců usilovně jednají o tom, kolik tanků jsou ochotni Ukrajině poskytnout. Navzdory tomu, že se některé váhající země, v čele s Německem, konečně odhodlaly válčící zemi své tanky poslat, Ukrajina tvrdí, že k vítězství to nestačí, a žádá o stovky dalších moderních strojů.

Firma Rheinmetall přišla s plánem, jak tento problém vyřešit. Navrhla, že přímo na ukrajinském území zbuduje továrnu, která bude vyrábět potřebné tanky. Její zástupci nyní s Kyjevem jednají o výstavbě vlastního závodu na výrobu moderních německých tanků Panther.

„Továrna Rheinmetallu může být na Ukrajině postavena za přibližně 200 milionů eur,“ uvedl generální ředitel společnosti Armin Papperger pro německý deník Rheinische Post, který na plány Rheinmetallu poprvé upozornil. Jednání s ukrajinskou vládou podle něj vypadá „slibně“, finální rozhodnutí by mohlo padnout už v příštích dvou měsících.

Západní spojenci podle Pappergera posílají Ukrajině dostatek zbraní na to, aby se dokázala ubránit, ne však dost na to, aby dobyla zpátky ztracená území. „I kdyby Německo předalo Bundeswehru (označení pro ozbrojené síly Spolkové republiky Německo, pozn. red.) všech 300 tanků Leopard 2, které má k dispozici, bylo by to příliš málo,“ tvrdí Papperger.

Na Ukrajinu koncem února dorazily první leopardy

Varšava v den prvního výročí ruské invaze poskytla Ukrajině čtrnáct tanků Leopard 2. Poláci jsou tudíž první, kdo Ukrajincům moderní německé tanky poslal.

K vítězství by Kyjev podle šéfa Rheinmetallu potřeboval nejméně 600 až 800 tanků. Aby se dalo potřebné množství tanků dohromady, musí podle Pappergera začít výroba nových tanků. Továrna, kterou chce na Ukrajině postavit, by podle něj mohla vyprodukovat ročně až 400 tanků Panther.

Na otázku, zda by zbrojní závod neohrožovaly ruské letecké útoky, Papperger odpověděl:„Ochrana protivzdušnou obranou by nebyla obtížná.”

Rheinmetall v současné době pro Ukrajinu připravuje kolem 250 tanků. „Pracujeme na plné obrátky. Už jsme zprovoznili více než 40 bojových vozidel pěchoty Marder a do konce roku jich bude kolem stovky. Z 50 Leopardů 2A4 je připraveno kolem 30 tanků. Existuje také přibližně 100 starších modelů Leopard 1, v současné době umíme znovu zprovoznit celkem 88 z nich,“ vysvětluje Papperger.

Bojový tank KF51 ze zbrojní skupiny Rheinmetall patří mezi jedny z nejmodernějších zbraňových systémů na světě. Firma ho představila v létě roku 2022.

Reklama

Doporučované