Hlavní obsah

Německá policie prohledala byty politiků z AfD kvůli chatu na Telegramu

Foto: Profimedia.cz

Minulý týden policie prohledala také několik bytů v Drážďanech kvůli výhrůžkám saskému premiérovi Michaelu Kretschmerovi.

Reklama

Policie v Bavorsku prohledala byty dvou politiků protiimigrační Alternativy pro Německo (AfD). Šlo o součást vyšetřování extremistického obsahu v jedné ze skupin na komunikační službě Telegram, uvedl magazín Der Spiegel.

Článek

V uzavřené skupině její členové používali výrazy jako převrat, revoluce a občanská válka. Podle mluvčího státního zastupitelství se vyšetřování týká dvou obviněných, kteří se loni v prosinci vyjadřovali asi v 200členné skupině na Telegramu.

Dopustili se při tom veřejného vyzývání k trestnému činu. Prokuratura podle agentury Reuters nespecifikovala, že domovní prohlídky se týkaly politiků AfD.

Rozhlasová stanice Bayerischer Rundfunk začátkem tohoto měsíce uvedla, že 16 členů AfD z bavorského zemského sněmu a 11 poslanců spolkového sněmu za tuto stranu, která bývá označovaná za krajně pravicovou, bylo součástí skupiny, v níž padala hesla o revoluci, převratu, vládnoucích zločincích nebo o odmítnutí voleb.

AfD zastává protiimigrační a euroskeptickou politiku a staví se proti opatřením proti šíření koronaviru, nošením ochrany nosu a úst počínaje a povinným očkováním proti covidu-19 konče.

Minulý týden policie v Drážďanech a okolí prohledala několik bytů kvůli pohrůžkám smrtí adresovaným na aplikaci Telegram saskému premiérovi Michaelu Kretschmerovi.

Reklama

Doporučované