Hlavní obsah

Německé firmy pomáhají Rusku obnovit okupovaný Mariupol, uvedla ARD

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Wikimedia Commons

Rusko obnovuje zničený Mariupol. (Ilustrační fotografie)

Reklama

Dvě německé firmy, skupina Knauf a společnost WKB Systems, poskytují materiál na obnovu města Mariupol. Zjištění přinesla televize ARD. Knauf tvrdí, že sankce proti Rusku neporušuje.

Článek

Průmyslová skupina Knauf, vyrábějící sádrokarton, a společnost WKB Systems, specializující se na výrobu pórobetonu, poskytují materiály pro obnovu válkou zničeného ukrajinského města Mariupol, které Rusové okupují. Uvedla to německá televizní stanice ARD v pořadu Monitor. Město padlo po dvouměsíčním obléhání, které si vyžádalo tisíce životů a ponechalo ho v troskách.

ARD uvedla, že analyzoval mnoho obrázků ze stavenišť, na kterých se objevuje logo Knauf, stejně jako detailní zprávy o činnosti, které dokládají přítomnost německé společnosti v přístavním městě.

Pořad také cituje „oficiálního distributora“ společnosti Knauf, který propaguje bytový projekt v Mariupolu. Produkty od společnosti WKB Systems, která je většinově vlastněna ruským podnikatelem Viktorem Budarinem, lze podle ARD také vidět na staveništích v Mariupolu.

Skupina Knauf se vyjádřila k situaci tiskové kanceláři AFP a trvá na tom, že „respektuje všechny sankce EU, UK a USA proti Rusku“. Zároveň uvedla, že její rozhodnutí v Rusku zůstat a podnikat dál- na rozdíl od mnoha velkých německých firem, které po invazi odešly - bylo z „odpovědnosti“ vůči jejím zaměstnancům.

„Jakýkoliv podnik, který se tohoto účastní, by si měl položit otázku, komu slouží,“ okomentovalo pro AFP účast firem německé ministerstvo zahraničí. Ministerstvo hospodářství řeklo, že je nejdříve potřeba, aby vyšetřování zjistilo, zda došlo k porušení sankcí.

O tom, jak se Rusko snaží naklonit si obyvatele Mariupolu:

Rusko masivně investuje do obnovy k nepoznání zničeného Mariupolu. Staví nové budovy, otevírá školy, obnovuje dodávky energií. Lidé z města, s nimiž mluvila BBC, připouští, že se tak Moskvě daří si místní naklonit.

Oprava: Opravili jsme zdroj informace na televizní stanici ARD.

Reklama

Související témata:

Doporučované