Hlavní obsah

Německo má novou partaj. Vymezuje se proti vládním stranám i opozici

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Repro foto/https://buendnis-sahra-wagenknecht.de/bsw/, Seznam Zprávy

Někdejší vlivná představitelka Levice Sahra Wagenknechtová.

Reklama

Nová strana s názvem Spojenectví Sahra Wagenknechtová - za rozum a spravedlnost by podle průzkumů mohla v Německu získat i přes 12 procent. Kandidovat chce v evropských i zemských volbách.

Článek

V Německu dnes oficiálně vznikla nová strana v čele s někdejší vlivnou představitelkou Levice Sahrou Wagenknechtovou, která chce změnit současnou politickou scénu a která se vymezuje proti vládním stranám i stávající opozici.

Strana, která se nazývá Spojenectví Sahra Wagenknechtová - za rozum a spravedlnost (BSW), se letos zúčastní červnových voleb do Evropského parlamentu i zářijových zemských voleb v Sasku, Durynsku a Braniborsku. Nové uskupení společně vedou Wagenknechtová a někdejší spolupředsedkyně poslanecké frakce Levice Amira Aliová.

„Evropské volby budou první, kterých se zúčastníme. Následovat budou volby ve třech spolkových zemích,“ řekla Wagenknechtová. V zářijových volbách podle průzkumů míří k vítězství pravicově populistická Alternativa pro Německo (AfD), kterou ostatní parlamentní politické strany označují za hrozbu pro německou demokracii.

„Často se hovoří o tom, že na východě Německa je demokracie v ohrožení,“ řekla Wagenknechtová k popularitě AfD s tím, že takové hodnocení se jí nelíbí. „Demokracie je totiž v první řadě ohrožena politikou, která nedbá na lidi,“ zdůraznila.

Spojenectví by podle průzkumů mohlo v Německu získat i přes 12 procent. Vládní sociální demokracie (SPD) kancléře Scholze má v sondážích okolo 14 procent. Podle politologů může nová strana oslovit nejen voliče Levice a sociální demokracie, ale také pravicově populistické AfD.

Reklama

Doporučované