Hlavní obsah

Německo má problém s letadly. Porucha zhatila ministryni další cestu

Foto: Flickr.com/Cityswift/CC BY 2.0

Německý vládní speciál, letadlo Airbus A340-300 (ilustrační snímek).

Reklama

Technický problém na letadle už potřetí během dvou let zhatil plány německé ministryně zahraničí. Stroj už v minulosti zkomplikoval cestování Angele Merkelové nebo Olafu Scholzovi.

Článek

Německá ministryně zahraničí Annalena Baerbocková (Zelení) tentokrát spolu s celou diplomatickou delegací směřující do Austrálie uvázla kvůli technickým potížím svého letadla v Abú Dhabí. Nestalo se to přitom poprvé, informoval německý web Deutsche Welle.

Ministryně byla na cestě do Austrálie, kde měla začít její týden dlouhá diplomatická cesta po Tichomoří. Navštívit měla také Nový Zéland a Fidži.

Nicméně po mezipřistání v Abú Dhabí, hlavním městě Spojených arabských emirátů, a opětovném vzlétnutí, se musel stroj s ministryní na palubě kvůli technickým potížím vrátit zpět na letiště.

Problémy s letadlem potvrdil mluvčí německého ministerstva zahraničí, který byl také na palubě. Uvedl, že příčinou byl „mechanický problém“. Dodal také, že delegace nyní zvažuje různé možnosti, jak v cestě do Tichomoří pokračovat.

Není to poprvé, kdy problémy s letadlem zkomplikovaly Baerbockové diplomatickou cestu. V polovině května muselo letadlo Baerbockové přistát v katarském Dauhá kvůli prasklé pneumatice na podvozku stroje.

Merkelová letěla komerčním spojem

Minulý rok donutily technické potíže s letadlem ministryni zrušit jednání se svým britským protějškem. V tomto případě cestu překazila námraza na letadle, a tak musela Baerbocková s delegací zůstat v irském Dublinu.

Agentura AP informovala, že stejné letadlo, které už v několika případech zklamalo šéfku německé diplomacie, nechalo na holičkách v roce 2018 i tehdejší spolkovou kancléřku Angelu Merkelovou z CDU a současného kancléře Olafa Scholze z SPD, tehdy ministra financí. Na summit G20 v Argentině nakonec museli cestovat komerčním letadlem.

Okolnosti německou vládu donutily, aby investovala do nákupu nových letadel a modernizovala svou flotilu. Dvě ze tří nových letadel značky Airbus A350 už jsou v provozu.

Technický problém, který se na letadle s Baerbockovou na palubě objevil, se týkal přistávacích klapek na křídlech letadla. Podle palubního kapitána, jenž pilotuje více jak 35 let, je tento problém u letadla velice vzácný.

Mechanici teď analyzují míru poškození a zkoumají, zda se dá stroj opravit ze zbylých součástek nebo pomocí palubních nástrojů, napsal web Politico.

Nepodaří-li se letadlo včas dostat do 100% kondice, bude muset ministryně a její tým případně ve své cestě pokračovat komerčním letem.

Reklama

Doporučované