Hlavní obsah

Německo se omluvilo za vtip o leopardech, který naštval Afričany

Foto: Profimedia.cz

Bojový tank německé výroby Leopard 2.

Reklama

Vtip německého ministerstva zahraničí týkající se leopardů, který cílil na šéfa ruské diplomacie Sergeje Lavrova, vyvolal kritiku v Africe. Nyní se ministerstvo za tweet s emotikonem zvířete omluvilo.

Článek

Jedenáct měsíců po začátku ruské invaze na Ukrajinu schválilo Německo dodávku tanků Leopard 2 napadené zemi. Na pozadí významného vyzbrojení Kyjeva ovšem sklízí Berlín také kritiku. Kvůli svému pokusu o humor.

Německé ministerstvo zahraničí si chtělo ze svého ruského protějšku Sergeje Lavrova vystřelit a v narážce na jeho návštěvu Afriky i oznámené uvolnění tanků mu na twitteru napsalo, že asi na kontinentu nehledá leopardy, nýbrž podporu své invaze.

S připojením emotikonu leoparda urazilo prohlášení na oficiálním účtu německého ministerstva zahraničí některé Afričany, popsala agentura AP. Jedna z představitelek Africké unie upozornila, že podle ní tím ministerstvo zobrazuje Afriku pouze jako kontinent divokých zvířat.

Na původní tweet mluvčí předsedy Africké unie Moussy Fakiho odpověděla otázkou, zda jsou pro Německo Afrika, její lidé a divoká zvířata „jen vtipem“.

„Zahraniční politika není vtip, ani by neměla být využívána k získávání laciných geopolitických bodů ilustrováním celého kontinentu koloniálními obraznostmi,“ napsala mluvčí Ebba Kalondo v dalším tweetu.

Německé ministerstvo zahraničí se později za příspěvek omluvilo. Uvedlo, že jeho cílem nebylo nikoho urazit, spíše chtělo „poukázat na lži, které Rusko používá k ospravedlnění své imperialistické agresivní války proti Ukrajině“.

„Neomlouvejte se. Jen buďte opatrní a respektujte nás tak, jako my respektujeme vás,“ napsala Kalondo v reakci.

Afrika není jasně vymezená vůči konfliktu na Ukrajině

Afrika si v aktuálně probíhající válce na Ukrajině hledá svou pozici. Přestože afričtí lídři volají po míru, jejich vyjádření jsou spíše rezervovaná. V kontextu dění posledních let na kontinentu se není čemu divit.

Lavrov tento týden navštívil Jihoafrickou republiku, Eswatini, Angolu a Eritreu, kde zopakoval svá tvrzení, že Spojené státy a jejich západní spojenci využívají Ukrajinu jako nástroj „hybridní války“ proti Rusku.

Mnoho afrických zemí stále udržuje historické vazby s Moskvou, připomněla agentura. Jihoafrická republika byla jednou z několika zemí, které se loni zdržely hlasování v OSN odsuzujícího ruskou invazi na Ukrajinu.

Eritrea hlasovala proti rezoluci spolu s Ruskem, Běloruskem, Severní Koreou a Sýrií. Minulý týden Johannesburg oznámil, že navzdory nesouhlasu Spojených států uspořádá společné námořní cvičení spolu s Moskvou a Pekingem.

Reklama

Doporučované