Hlavní obsah

Protesty německých zemědělců: Hraniční přechody jsou opět průjezdné

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Alexandros Michailidis, Shutterstock.com

Ilustrační snímek.

Reklama

aktualizováno •

Hraniční přechody do Německa ve Strážném, na Božím Daru i ve Vejprtech jsou podle policie opět průjezdné. Kvůli blokádě německých zemědělců se na české straně tvořily kolony kamionů.

Článek

Němečtí farmáři dnes na protest proti chystaným vládním škrtům v zemědělství zablokovali po celé zemi řadu dálničních nájezdů a silnic. Blokády omezily i provoz na hranicích s Českem.

Od rána blokovaný přechod do Německa ve Strážném, kde se na české straně vytvořila kilometrová kolona kamionů, je opět průjezdný, uvedla ČTK. Kvůli protestům byl na tři hodiny zavřený i hraniční přechod Boží Dar. Policie nevyloučila, že se blokáda bude opakovat, zůstává na místě.

Uzavřeny byly od dnešního rána také Vejprty na Chomutovsku. Přechod je průjezdný zhruba od půl třetí odpoledne. „Momentálně je přechod průjezdný. Na německé straně ještě je zemědělská technika, ale přechod neblokuje,“ řekla ČTK ve 14:30 policejní mluvčí Miroslava Glogovská.

Velkou blokádu uspořádali podle deníku Passauer Neue Presse farmáři i v bavorské obci Philippsreut na hranicích s Českem. Čeští řidiči musí počítat s komplikacemi také na dálnici, která spojuje Prahu s Drážďany. Velké blokády jsou mimo jiné v okolí Drážďan, kde zemědělci znepřístupnili dálniční nájezdy. Traktory a další zemědělskou technikou blokují rovněž dálnice z Drážďan do Saské Kamenice a Lipska.

Blokády německá média hlásí z celé země, mimo jiné z Hesenska, Saska-Anhaltska, Severního Porýní-Vestfálska nebo Meklenburska-Předního Pomořanska. Problémy se nevyhnuly ani Berlínu, kde je na cestě do centra města kolona asi 300 traktorů. V hlavním městě se k zemědělcům přidali také řidiči nákladních vozů, kteří blokují hlavní tah u Braniborské brány v centru metropole.

Reklama

Doporučované