Hlavní obsah

Nepál rozbil pašerácký gang. Dodával muže pro válku na Ukrajině

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Kosmogenez, Shutterstock.com

Ilustrační fotografie.

Reklama

Nepál bojuje s pašeráky lidí. Asijská země dnes zatkla členy gangu, který dodává žoldáky do Ruska, aby se zúčastnili bojů na Ukrajině.

Článek

Káthmándú vyzvalo Moskvu, aby přestala ve své kampani na Ukrajině využívat žoldáky z Nepálu. Hlavní město himálajské země tak učinilo poté, co zatklo členy gangu, který je do Ruska dodával.

„Celkem jde o deset lidí, kteří byli zadrženi a obviněni z vydírání velkých částek peněz (až 9000 dolarů) od nezaměstnaných mladých lidí s příslibem cestovního víza,“ uvedly úřady ve středu s tím, že oběti byly poté nuceny nelegálně se připojit k ruské armádě. Jejich cesta do největší země světa vedla většinou přes Spojené arabské emiráty.

Šéf policie v okrese Káthmándú, Bhupendra Khatri, uvedl, že deset podezřelých osob bylo zatčeno během posledních pár dní na základě informací od informátorů.

„Je to případ pašování lidí, organizovaný zločin,“ dodal Khatri. Dalšího komentáře se s ohledem na probíhající vyšetřování zdržel.

Více o nepálských žoldnéřích

Řady ruské armády rozšiřují i vojáci ze vzdálených zemí, kteří na frontu přicházejí s vidinou výdělku. Podobný osud volí i mladí Nepálci. Kvůli minimálnímu výcviku i špatným podmínkám se ale jen málo z nich vrací domů.

Reklama

Doporučované