Hlavní obsah

Kvůli penězům a občanství. Nepálci bojují v ruské i ukrajinské armádě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Kosmogenez, Shutterstock.com

Ilustrační snímek.

Reklama

Řady ruské armády rozšiřují i vojáci ze vzdálených zemí, kteří na frontu přicházejí s vidinou výdělku. Podobný osud volí i mladí Nepálci. Kvůli minimálnímu výcviku i špatným podmínkám se ale jen málo z nich vrací domů.

Článek

Sandip Thapaliya nemohl dlouho najít v Nepálu práci. Rozhodl se tak, že se přesune do Ruska, kde bude snazší dostat víza a nalézt práci. Nakonec se ale s vidinou tučného výdělku přihlásil jako zdravotník do ruské armády. Své sestře Šantě do Káthmándú posílal fotky z ruských základen a sliboval, že budou stále v kontaktu.

O necelý měsíc později však jejich spojení utichlo, když byl Sandip převelen k Bachmutu. Zanechal sestře jen krátkou hlasovou zprávu: „Odvádějí nás do džungle. Zavolám, až se vrátím.“ K tomu už ale nikdy nedošlo.

V zoufalství Šanta kontaktovala nepálské diplomaty, došla také na ambasádu se všemi dokumenty. Nikdo jí ale nepomohl. Až koncem srpna jí přišla zpráva od jednoho ruského důstojníka. „Váš bratr byl pohřben 14. července ve 12:50 na hřbitově Navo-Talisty, Ivanovo, Rusko. Doufám, že jsem vám pomohl. Upřímnou soustrast,“ stálo v ní.

Osud Sandipa přitom není pro mladé Nepálce ojedinělý, píše ve své reportáži deník The New York Times. Takový osud si jich volí stovky.

Podle nepálských vládních představitelů a dokumentů, k nimž měl list přístup, většina z nich bojuje za Rusko. Podle dalších svědectví, která přinesl server Nepali Times, většina z nich prošla jen krátkým výcvikem, než byli posláni na frontu.

Menší skupina se pak také přidala k cizinecké legii bojující po boku ukrajinské armády. „Pokud bude tato situace pokračovat, budou se Nepálci zabíjet navzájem v rusko-ukrajinské válce. Cítím se provinile, když to všechno vidím před očima. Je to zločin,“ řekl deníku NYT Rádžendra Bajgain, člen vládní koalice v nepálském parlamentu.

Rusko hledá vojáky i na Kubě

Ta zpráva se šířila bleskově a našla rychlou odezvu: Rusko hledá na Kubě žoldnéře k nasazení na Ukrajině. Kubánci agentuře Reuters podrobně popsali komunikaci s kontaktní osobou i podmínky smlouvy.

Malý himálajský stát se potýká se stále rostoucí populací i nezaměstnaností a jde o jednu z nejchudších asijských zemí.

Nepál má také dlouhou historii „vývozu“ mladých mužů do válek cizích zemí. Před více než 200 lety Britové najali nepálské vojáky Gurkhy, aby jim pomohli potlačit povstání a ovládnout Indii. Gurkhové pak bojovali za Brity v obou světových válkách a v Iráku a Afghánistánu, připomíná deník.

Jedním z hlavních důvodů úspěchu ruského náboru mezi Nepálci je vysoká nezaměstnanost. „Z 500 tisíc mladých lidí, kteří každoročně přicházejí na trh práce, se jich v Nepálu zaměstná jen 80 nebo 100 tisíc,“ řekl Binoj Basnyat, výzkumný pracovník na Rangsitské univerzitě v Thajsku.

Lákavá je pro některé i vidina ruského občanství. Někteří Nepálci dostali ruské pasy poté, co prezident Vladimir Putin v květnu podepsal dekret, který usnadňuje získání ruského občanství cizincům, již odsloužili jeden rok v armádě.

Postoj Nepálu k válce na Ukrajině

V srpnu se sjeli do Káthmándú znepokojení příbuzní z celé země, aby se setkali s ministrem zahraničí Narayanem Prakashem Saudem a požádali ho, aby využil diplomatické cesty k návratu jejich rodinných příslušníků domů.

Saud jim podle Nepali Times sdělil, že ministerstvo se obrátilo na ruskou vládu, ale že záchrana jejich rodinných příslušníků z ukrajinské fronty „bude obtížná“.

Nepálská vláda původně označila videa Nepálců v ruské armádě za „falešná“, ale po nátlaku příbuzných vydalo ministerstvo zahraničních věcí prohlášení, v němž Nepálce žádá, aby nevstupovali do armád žádného státu kromě těch, s nimiž má Nepál dohodu. V prohlášení nicméně není přímo zmíněné Rusko.

Válka na Ukrajině dostala Nepál do svízelné situace. Snažil se k válce nijak nevyjadřovat a odmítl se připojit k hospodářským sankcím proti Moskvě. Zatímco ale jihoasijské země jako Bangladéš, Indie a Pákistán se zdržely hlasování v OSN odsuzujícím ruskou invazi na Ukrajinu, Nepál překvapivě podpořil rezoluci požadující, aby Moskva stáhla své vojáky, napsala stanice Deutsche Welle.

Pro stát, který obvykle zaujímá „neutrální“ postoj ke globálním konfliktům, to byl vzácný krok.

Reklama

Související témata:

Doporučované