Hlavní obsah

„Neposílejte naše muže na jatka.“ Ženy a matky ruských vojáků protestují

Foto: sotaproject/Telegram

Ženy drží plakát nápisem v ruštině: „580. samostatná dělostřelecká divize“ a datem 11. března 2023.

Reklama

Matky a manželky mobilizovaných ruských vojáků kritizují Kreml za špatné podmínky, kterým jejich muži na frontě čelí. Podle nich nemají dostatečný výcvik a vybavení, a vojáci tak jdou fakticky na porážku.

Článek

Skupina manželek a matek ruských vojáků vyzvala prezidenta Vladimira Putina, aby zastavil posílání jejich mužů a synů „na jatka“. Na frontu podle nich noví rekruti odjíždějí bez odpovídajícího výcviku a zásobování.

Přestože po své mobilizaci absolvovali pouze čtyřdenní výcvik, na začátku března je armáda donutila stát se součástí bojových skupin, popisují ženy ve videu, které sdílel na Telegramu ruský nezávislý kanál SOTA.

„Můj manžel je na frontové linii s nepřítelem. Naši mobilizovaní muži jdou jako na porážku, aby dobývali opevněné oblasti – někdy v pěti proti stovce těžce vyzbrojených mužů,“ řekla jedna z žen na záznamu.

„Stáhněte naše muže z fronty,“ volají ženy

Rodiny odvedenců kritizují mobilizaci a tvrdí, že ji provázejí problémy, jako například nedostatečné vedení ze strany důstojníků nebo neexistující výcvik, popsala stanice CNN. Armáda má podle nich také logistické potíže, a rekruti tak dostávají špatné uniformy nebo nekvalitní stravu, nemají ani přístup k dostatku zdravotnického materiálu.

„Jsou připraveni sloužit vlasti, ale v oboru, pro který byli vycvičeni, ne jako vojáci. Žádáme vás, abyste stáhli naše muže z fronty a poskytli vojákům dělostřelectvo a munici,“ říkají ženy na videu. CNN nicméně podotkla, že jejich tvrzení nelze nezávisle ověřit.

Mobilizovaní vojáci jsou posílání do boje s prázdnýma rukama

Případů, kdy si mobilizovaní ruští vojáci stěžují na to, že je na frontu posílají téměř bez zbraní a bez přípravy, přibývá. Ruská komisařka pro lidská práva vyzvala generála Gerasimova, aby prošetřil zacházení s muži z Tatarstánu.

Rodiny vojáků vyzvaly ruské úřady k akci také minulý měsíc. Na videu manželky mobilizovaných mužů z Tatarstánu tvrdily, že jsou rekruti vysílaní na frontu jako „čerstvá potrava pro děla“.

I je měli důstojníci poslat na bojiště bez jakéhokoliv vybavení a dostatečného výcviku. Na stížnosti pak reagovala ruská komisařka pro lidská práva Taťjana Moskalkovová, která vyzvala náčelníka generálního štábu ruské armády Valerije Gerasimova, aby informace prověřil.

Hněv ruských manželek a matek kvůli válce tak v poslední době roste, popsal britský Telegraph.

Na podzim ruský prezident na zinscenovaném setkání řekl matkám vojáků, že cítí jejich bolest a chápe, že dítě jim nikdo nemůže nahradit.

Stížnosti na nedostatečné zbrojení vojáků se nicméně objevují již od vyhlášení částečné mobilizace v září. Krátce po jejím oznámení se někteří Rusové dokonce odhodlali protestovat, ale demonstrace pak postupně utichly.

Zemi kvůli mobilizaci opustily zřejmě statisíce lidí. Údaje o tom, kolik mužů kvůli oznámení uprchlo, se liší napříč nezávislými médii. Některé servery nebo kanály ovšem psaly, že ze země odešel větší počet mužů, než kolik se jich nechalo povolat do armády.

Nedostatky a přehmaty při mobilizaci nakonec připustily i úřady a ruský prezident Vladimir Putin vyzval k nápravě chyb.

Reklama

Doporučované