Hlavní obsah

„Neručíme za správnost.“ Účetní firma se odvrací od Trumpových dokumentů

Foto: Shutterstock.com

Trump Organization bere oznámení účetních jako dobrou zprávu díky zmínce, že firma nenašla nesrovnalosti v podkladech pro účetní závěrky.

Reklama

Účetní firma Donalda Trumpa netvrdí, že údaje v účetních závěrkách exprezidentovy firmy jsou nepravdivé. Příjemci dokumentů by se ale podle ní neměli prezentovanými údaji řídit.

Článek

Účetní firma Mazars USA přerušila spolupráci s bývalým šéfem Bílého domu Donaldem Trumpem a prohlásila, že již nebude ručit za správnost účetních závěrek firmy Trump Organization, které prováděla od roku 2011 do roku 2020.

Mazars sestavovala finanční dokumenty na základě dat, která jí Trump a jeho firma poskytli. Účetní firma přímo netvrdí, že některé údaje nebyly pravdivé, radí však exprezidentově společnosti, aby všechny případné příjemce dokumentů upozornila, že by se jimi neměli řídit, vyplývá podle médií z nově zveřejněných soudních dokumentů.

Trump čelí v New Yorku stíhání státní i oblastní prokuratury, podle nichž jeho firma manipulovala s hodnotou svého majetku. V některých případech ji podle vyšetřovatelů nadhodnocovala, například při snaze o zajištění půjček, někdy ji pak podhodnocovala, třeba když šlo o placení daní. Trump a jeho firma to však popírají.

„Ačkoliv jsme nedošli k závěru, že by účetní závěrky jako celek měly nesrovnalosti v podkladech, na základě souhrnu všech okolností se domníváme, že je vhodné vám doporučit se na tyto finanční dokumenty již nespoléhat,“ uvedl zástupce firmy Mazars v dopise činiteli Trump Organization. Dopis byl v pondělí zveřejněn jako součást soudních dokumentů.

Účetní firma tvrdí, že finanční záznamy z let 2011 až 2020 vypracovala podle svých „profesionálních standardů“, nicméně nyní za ně odmítá ručit vzhledem k vlastním vyšetřováním i zjištěním generální prokurátorky Letitie Jamesové.

Ta před několika týdny řekla, že při vyšetřování narazila na důkazy „podvodného a zavádějícího“ ohodnocování Trumpových golfových klubů, mrakodrapů a dalších majetků.

Účetní firma tvrdí, že jediný úkol, který nedokončila, je daňové přiznání Donalda a Melanie Trumpových. Společnost se totiž ani po měsících žádostí nedostala k podrobnostem o bytu bezpečnostního šéfa Trump Organization Matthewa Calamariho mladšího, píše CNN.

Trump Organization v prohlášení uvedla, že je zklamaná tím, že chce Mazars ukončit spolupráci, nicméně oznámení vzala jako dobrou zprávu díky zmínce o tom, že účetní firma nenašla nesrovnalosti v podkladech pro účetní závěrky.

Prokurátorka Jamesová chce pod přísahou vyslechnout Trumpa a jeho dvě nejstarších děti, Donalda mladšího a Ivanku. Trumpovi se nicméně jejímu předvolání brání u soudu a tvrdí, že demokratka rodinu pronásleduje z politických důvodů. Soud vyslechne stanoviska obou stran ve čtvrtek.

Reklama

Doporučované