Hlavní obsah

Netanjahu musel na operaci. Dostal kardiostimulátor

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Shutterstock/Alexandros Michailidis

Benjamin Netanjahu je nejdéle sloužícím premiérem Izraele.

Reklama

Problémy izraelského premiéra se srdcem zastihly zemi uprostřed masových protestů proti vládou prosazované justiční reformě.

Článek

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu se v noci na neděli podrobil zákroku, při němž mu byl voperován kardiostimulátor. Podle deníku Haarec byla operace úspěšná a třiasedmdesátiletý politik by měl nemocnici opustit ještě do konce víkendu.

„Před týdnem mi byl voperován monitorovací přístroj. Tento přístroj dnes (v sobotu) večer zapípal a řekl, že musím dostat kardiostimulátor a že je potřeba to udělat již dnes v noci,“ uvedl Netanjahu ve videoprohlášení, z něhož citovala agentura Reuters.

Zpráva o operaci zastihla Izrael v době rozsáhlých protestů proti vládní reformě soudnictví, která má omezit pravomoci Nejvyššího soudu. Také v sobotu večer demonstrovaly v ulicích stovky tisíc lidí. Část z nich zamířila do Jeruzaléma, kde chtějí u parlamentu vyčkat až do pondělního hlasování o klíčových částech reformy.

Po zákroku v nemocnici Šeba u Tel Avivu se izraelský premiér podle své kanceláře cítil dobře. Jeho post během operace, kvůli níž bylo odloženo dnešní zasedání vlády, dočasně převzal ministr spravedlnosti Jariv Levin, s čímž předtím vyjádřili souhlas další členové kabinetu.

Netanjahu byl 15. července převezen do nemocnice poté, co se necítil dobře. Podstoupil sérii vyšetření, včetně kardiovaskulárních, po nichž nemocnice oznámila, že byl dehydratovaný, ale jeho zdravotní stav je výborný. Lékaři mu však z důvodu „rutinního sledování“ dali srdeční monitor.

Fotky z protestů v Izraeli

Už měsíce vycházejí desetitisíce lidí po celém Izraeli do ulic. Odmítají změnu legislativy, která má radikálně změnit soudnictví a omezit pravomoci Nejvyššího soudu.

Některá izraelská média před týdnem informovala, že izraelský premiér doma omdlel, spadl a uhodil se do hlavy. Do nemocnice, v níž Netanjahu zůstal přes noc na pozorování, byl ale podle nich přivezen při vědomí.

Netanjahu je nejdéle sloužícím izraelským šéfem vlády. Během patnácti let byl premiérem několikrát a jeho současná krajně pravicová vláda nastoupila do úřadu loni v prosinci.

Loni v říjnu Netanjahu zkolaboval při modlitbě v jeruzalémské synagoze. Také tehdy byl převezen do nemocnice, kde mu lékaři provedli nezbytné testy. Jejich výsledky byly podle médií normální.

Reklama

Doporučované