Hlavní obsah

Putin je a Putin bude, reaguje Moskva na Zelenského pochyby

Foto: Profimedia.cz

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj během svého vystoupení v Davosu.

Reklama

aktualizováno •

Ukrajinský prezident se během svého projevu odvysílaného v Davosu zmínil o Putinových nedávných televizních vystoupeních, na kterých je ruský vůdce podle odborníků na falešném pozadí.

Článek

„Není jasné, kdo přesně nyní rozhoduje v Kremlu a jestli je ruský prezident Vladimir Putin vůbec naživu,“ řekl ve čtvrtek ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Pochyby ohledně ruského vedení vyjádřil při ranním videohovoru s účastníky „ukrajinské snídaně“ na okraj Světového ekonomického fóra ve švýcarském Davosu, píše ruskojazyčný server BBC.

„Nechápu, s kým a o čem mám mluvit. Dokonce se ani nevyznám v tom, jestli je (Putin) stále naživu. Nevím, kdo rozhoduje, jaká skupina lidí. Když mluvíme o ‚mírových rozhovorech‘, tak vůbec nechápu, s kým je mám vést,“ řekl Zelenskyj.

V souvislosti s tím se zmínil o Putinových nedávných televizních vystoupeních, na kterých je ruský vůdce podle odborníků na falešném pozadí.

Technika takzvaného barevného klíčování umožňuje natočit předměty nebo osoby v popředí a později k nim přidat zvlášť natočené pozadí. BBC připomíná, že tak podle expertů vzniklo například video Putinova novoročního projevu, na kterém za prezidentem stojí skupina ruských vojáků.

Na Zelenského slova reagoval mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov. Podle něj by si Kyjev i Zelenskyj měli uvědomit, že Rusko i Putin „jsou a budou“.

Mohlo by vás zajímat

„Ruský prezident Vladimir Putin má nejméně tři dvojníky,“ řekl podle agentury Unian šéf ukrajinské vojenské zpravodajské služby Kyrylo Budanov. Uvedl také, že v rozvědce jsou lidé, kteří se přímo na Putinovy dvojníky specializují.

„Je jasné, že Rusko a Putin jsou pro současnou Ukrajinu a Zelenského velký problém. Je jasné, že čistě psychologicky by pan Zelenskyj preferoval, aby ani Rusko, ani Putin neexistovali,“ citovala Peskovova slova agentura TASS.

Putin naposledy vystoupil v televizi ve středu, kdy navštívil Petrohrad. V západoruském městě, které si připomnělo prolomení nacistického obklíčení za druhé světové války, na záběrech ruské televize položil u památníků věnce a květiny, setkal se s dělníky v metalurgickém závodu a ujistil, že je ruské vítězství na Ukrajině nevyhnutelné.

Ruská vojska na Ukrajinu na Putinův rozkaz zaútočila loni 24. února. Boje na ukrajinském území pokračují už téměř 11 měsíců, mírové rozhovory naopak ztroskotaly už loni na jaře a od té doby se vyjednávání nepodařilo obnovit. Moskva i Kyjev tvrdí, že si opačná strana klade nepřijatelné podmínky.

Zelenskyj ve čtvrtek také Putina obvinil, že svou invazí na Ukrajinu dál zhoršil vztahy mezi Ukrajinci a Rusy. „Vejde do dějin jako ten, kdo tu propast prohloubil,“ řekl ukrajinský prezident.

Reklama

Doporučované