Hlavní obsah

Nizozemský premiér zjistil, jak moc může být kampaň trapná. Dostal dildo

Foto: Profimedia.cz

Trapný moment nizozemského premiéra Marka Rutteho (vpravo) v nizozemské televizní show.

Reklama

Mark Rutte se v předvečer komunálních voleb objevil v televizním pořadu Vandaag Inside. V lehce kontroverzní talk show musel odpovídat i na to, zda má sex a proč o tom veřejnost neví.

Článek

Premiér Rutte se v talk show Vandaag Inside objevil dva dny před volbami, které sice jsou komunální, ale mohou mít celostátní dopad.

Jak připomíná agentura AP, bude to zkouška síly čtyřstranné středo-pravicové koalice, která Nizozemsku vládne. Zejména proto, že nově zvolení místní zákonodárci budou pak v květnu vybírat také novou horní komoru celostátního parlamentu. Propad vládních stran by mohl na zbytek funkčního období ochromit schopnost Rutteho kabinetu protlačit své návrhy.

Rutte zažil v pořadu, který měl rekordní návštěvnost (podle údajů o sledovanosti publikovaných na webu Nu.nl si pořad pustilo 1,5 milionu diváků), pořádně horké chvilky.

Jde o show na principu „hospody“, kde klábosí tři hubatí „štamgasti“ s hostem. Rutteho grilovali kvůli přešlapům, kterých se podle moderátorů během dvanácti let v čele země dopustil. (Mimochodem – Rutte se vloni v srpnu stal vůbec nejdéle úřadujícím ministerským předsedou Nizozemska.) Jeden z komentátorů ho opakovaně nazval psychopatem a lhářem. A pak z něj páčili informace o jeho intimním životě.

Dále z Nizozemska

V září nizozemskou korunní princeznu Catharinu-Amalii natočily televizní kamery, jak bezstarostně kráčí na svoji první přednášku na univerzitě v Amsterdamu. Ve městě také bydlela v pronájmu s dalšími studenty. Nyní je ale všechno jinak. Osmnáctiletá následnice trůnu se musela nedobrovolně přestěhovat do paláce svých rodičů v Haagu. Údajně kvůli výhrůžkám drogové mafie.

Sportovní novinář a někdejší známý nizozemský fotbalista Johan Derksen (neomalenějším slovníkem, než popisujeme) Ruttemu doporučil, aby měl s někým sex, že by mu to prospělo. A ještě se ho zeptal, zda premiér vůbec ví, co to sex je.

„Soukromý život premiéra Marka Rutteho se pravidelně dostává na přetřes, protože nikdy nebývá viděn s láskou po boku. Jeho kritici se domnívají, že premiér je stále ještě panic. Sám Rutte na toto téma v ratingovém hitu Vandaag Inside pikantně zažertoval,“ popsal nizozemský magazín Mediacourant.

Rutte nejprve Derskena ubezpečil, že ví, co je sex. A pak dodal: „Johane, nechci být osobní a nemluvím ani o nikom z vás tady. Ale všichni víme, že jsou lidé, kteří to dělají a nemluví o tom. A pak jsou lidé, kteří o tom hodně mluví a nedělají to. Takže si sami přiznejte, jak si stojíte.“

Vtipná replika, o které Rutte později přiznal, že si ji dopředu připravil, vedla ve studii k salvě smíchu.

Pořad skončil tím, že premiér dostal několik dárků, včetně helmy s připevněným dildem. Rutte od sebe dárek rychle odsunul směrem k moderátorovi, ten mu ji posunul zpět, pak helma znovu cestovala.

„Až příště navštívím Berlín, nebo Paříž, tak pokud tam viděli dnešní záběry, budu mít hodně co vysvětlovat,“ smál se Rutte.

Zda Rutteho v zásadě sympatický výkon pomůže jeho straně k lepším volebním ziskům, nizozemská média netipují.

V celé více než sedmnáctimilionové zemi se voleb účastní desítky stran, z nichž mnohé jsou malé a místní. Po kampani, která byla ve znamení populistických a často spíše celonárodních než lokálních témat, komentátoři očekávají, že hlasování spíše potvrdí doutnající nespokojenost s Rutteho vládou.

Připomeňte si

Nizozemská police na severu Nizozemska střílela na zemědělce, kteří na traktorech protestovali proti vládnímu návrhu na snížení emisí. Kabinet chce, aby například oxidů dusíku nebo čpavku ubylo do roku 2030 o 50 procent.

Očekává se také rostoucí podpora stran zastupujících zemědělce. Ti v posledních měsících opakovaně protestovali proti vládním krokům, které na jedné straně mají přispět ke snižování emisí a boji s klimatickou změnou, na straně druhé však tvrdě omezují jejich podnikání.

Souběžně s místními politiky budou voliči v Nizozemsku rozhodovat také o členech 21 místních vodohospodářských orgánů, klíčových institucí v zemi, jejíž více než čtvrtina leží pod úrovní mořské hladiny a která má nekonečné řady hrází, které chrání vnitrozemí od zatopení.

Reklama

Doporučované