Hlavní obsah

Farmáři v Nizozemsku nechtějí snižovat emise, policie střílela po traktorech

Foto: Profimedia.cz

Demonstrace zemědělců v nizozemském Haagu.

Reklama

Nizozemská policie během bouřlivých nočních protestů zemědělců zadržela tři demonstranty. Nyní probíhá vyšetřování celé události.

Článek

Nizozemská police v úterý večer na severu Nizozemska střílela na zemědělce, kteří na traktorech protestovali proti vládnímu návrhu na snížení emisí. Kabinet chce, aby například oxidů dusíku nebo čpavku ubylo do roku 2030 o 50 procent.

Policie zveřejnila prohlášení, podle kterého zasahující příslušníci reagovali na „ohrožující situaci“. Zemědělci, kteří se snažili prorazit blokádu a dostat se na dálnici v provincii Frísko, začali svými traktory najíždět do policistů a jejich vozidel.

Podle místní policie výstřely zasáhly jeden traktor, ale nikdo nebyl zraněn. Tři podezřelí byli podle webu Politico zatčeni.

Vyšetřovatel nizozemské vlády uvedl, že se událostí bude vzhledem k tomu, že policisté v rámci incidentu stříleli, zabývat.

V traktoru, který policie zasáhla, přitom seděl teprve šestnáctiletý Jouke, jehož příjmení policie nezveřejnila. Jeho matka podle webu De Telegraaf zvažuje, že na policisty podá trestní oznámení za pokus o zabití. Kdyby střela dopadla o několik milimetrů výše, měla by pro Joukeho fatální následky, řekla ve středu listu Leeuwarder Courant. Rodina tvrdí, že to nenechá jen tak.

„Záleží na rodině, ale dovedu si představit, že by podali žalobu,“ řekl chlapcův právník Robert Snorn pro místní médium. Nyní se chlapci podle webu De Telegraaf daří dobře, po střelbě mu ale píská v uchu. „Je docela dojatý, ale je to veselý chlapec. Na policejní stanici se k němu chovali dobře,“ uvedl Joukeův právník.

Nizozemští zemědělci protestují proti vládnímu návrhu, podle něhož by vláda mohla zemědělcům nařídit, aby používali méně hnojiv a snížili stavy hospodářských zvířat. Nizozemská vláda chce do roku 2030 snížit emise oxidů dusíku a amoniaku, které produkují hospodářská zvířata. To by podle protestujících mohlo vést k tomu, že některé farmy budou nuceny ukončit činnost. Také tvrdí, že jsou nespravedlivě postihováni a že jim vláda neposkytuje žádnou perspektivu do budoucna.

V reakci na návrh tak nizozemští zemědělci tento týden při protestech zablokovali supermarkety, distribuční centra a silnice. To v zemi vyvolalo obavy z nedostatku potravin v obchodech. Poslankyně Caroline van der Plasová vyzvala nizozemského premiéra Marka Rutteho, aby o eskalujících protestech vyvolal „naléhavou debatu“.

Na internetu se také šíří zavádějící video, podle nějž demonstranti napadli policisty v utajení. Na záběrech je vidět, jak demonstranti házejí předměty na policisty v civilu, kteří jsou nuceni ustoupit do policejní dodávky. Video však nezobrazuje nedávnou demonstraci zemědělců, ale střety v Haagu, k nimž došlo při demonstracích proti omezením souvisejícím s pandemií covidu-19.

Reklama

Doporučované