Hlavní obsah

Vezla konopný olej. Basketbalistka z USA se v Rusku přiznala k pašování drog

Foto: EPA-EFE, Profimedia.cz

Brittney Grinerová cestou k ruskému soudu.

Reklama

Americká basketbalistka Brittney Grinerová u soudu odmítla, že by ruské zákony porušila úmyslně. Tento týden žádala o pomoc přímo prezidenta Joea Bidena, který k nelibosti Moskvy slíbil, že jí odpoví.

Článek

Americká basketbalová hvězda Brittney Grinerová se u ruského soudu přiznala k obvinění z pašování drog, píše o tom agentura Reuters. Hrozí jí až deset let vězení.

Hráčka americké profesionální ligy ženského basketballu WNBA Grinerová byla zadržena na moskevském letišti Šeremetěvo 17. února, pouhý týden předtím, než Rusko odstartovalo invazi na Ukrajinu. Ruské úřady uvedly, že v jejím zavazadle našly konopný olej a že se sportovkyně dopustila trestného činu pašování drog.

„Chci se přiznat k vině, ctihodnosti. Ale nebyl v tom žádný záměr. Nechtěla jsem porušit zákon,“ prohlásila ve čtvrtek u soudu Grinerová. Mluvila klidným hlasem anglicky, její slova pak tlumočili do ruštiny. „Chtěla bych vypovídat později. Potřebuji se připravit,“ dodala.

Právník sportovkyně Alexandr Bojkov řekl, že doufá v co nejmírnější trest. Proces má pokračovat za týden.

Americké úřady tvrdí, že basketbalistka byla zadržena neprávem a vyzývají k jejímu okamžitému propuštění. Přestože nic nenasvědčuje tomu, že by zadržení Grinerové souviselo s ruskou invazí na Ukrajinu, američtí představitelé se obávají toho, že se basketbalistka stala obětí rostoucího napětí mezi velmocemi.

Podrobněji jsme o případu psali zde:

V pondělí dostal Bílý dům dopis, který sportovkyně adresovala přímo prezidentu Joe Bidenovi. Jeho celkové znění zůstává neznámé, několik úryvků ovšem bylo zveřejněno, upozorňuje server CNN.

„(Když) tu sedím v ruském vězení, sama se svými myšlenkami a bez ochranné ruky své ženy, rodiny, přátel, olympijského dresu nebo jakýchkoli úspěchů, děsím se, že bych tu mohla být navždy,“ stojí v dopisu americkému prezidentovi.

Biden ve středu mluvil s manželkou Grinerové, podle Bílého domu ji ujistil, že pracuje na tom, aby ji Rusko propustilo „co nejdříve“. Prezident prý hodlá na dopis odpovědět.

To ovšem rozlítilo ruskou diplomacii. Náměstek ruského ministra zahraničí Sergej Rjabkov prohlásil, že „podobný druh korespondence nepomáhá“ a že Washington by měl přestat mluvit o jejím osudu. Výměny vězňů se Spojenými státy jsou v této době podle něj složité.

Britská stanice BBC poukazuje na to, v jak těžké situaci se Grinerová nachází, když upozorňuje, že pouze necelé jedno procento obžalovaných v Rusku bývá zproštěno viny. Podle právních expertů, na které se odkazuje americký deník The New York Times, je vysoce pravděpodobné, že bude Grinerová na konci procesu shledána vinnou.

A i kdyby soud náhodou rozhodl v její prospěch, nemá vyhráno. Ruská vláda má totiž, na rozdíl od té americké, pravomoc poslat ji do vězení i navzdory rozhodnutí soudu.

Reklama

Související témata:

Doporučované