Hlavní obsah

Nizozemská princezna se skrývá. Mluví se o výhrůžkách drogové mafie

Foto: RVD – Frank Ruiter, Seznam Zprávy

Catherina-Amalia je nástupkyní současného krále Viléma-Alexandra, má oficiální titul Princezna oranžská.

Reklama

Nizozemská korunní princezna Catharina-Amalia se musela vzdát studentského života v Amsterdamu.

Článek

V září nizozemskou korunní princeznu Catharinu-Amalii natočily televizní kamery, jak bezstarostně kráčí na svoji první přednášku na univerzitě v Amsterdamu. Ve městě také bydlela v pronájmu s dalšími studenty.

Nyní je ale všechno jinak. Osmnáctiletá následnice trůnu se musela nedobrovolně přestěhovat do paláce svých rodičů v Haagu. Údajně kvůli výhrůžkám drogové mafie.

Princeznina matka královna Maxima mluvila o hrozbách jen v náznacích. Z jejího vyjádření je nicméně znát, že královská rodina bere celou věc velmi vážně.

„Už nevychází z domu. Jistě jste slyšeli, že kolují určité zprávy. Má to obrovské následky na její život. Znamená to, že už nežije v Amsterdamu a nemůže ven. Je to pro ni těžké,“ uvedla královna o své nejstarší dceři.

Drogová mafie je v Nizozemsku velmi silná, odhaduje se, že kontroluje třetinu obchodu s kokainem v Evropě. Podle médií má na svědomí vraždu investigativního novináře Petera de Vriese a další vraždy.

Generace budoucích královen

Hned několik následnic evropských trůnů se v uplynulém roce ujalo prvních povinností.

„Chtějí ukázat, že jsou velmi mocní a že před nimi není nikdo v bezpečí,“ řekl v nizozemské televizi právník Peter Schouten, který byl přítelem zavražděného de Vriese. Sám je na mafiánském seznamu smrti a má osobní strážce.

Minulý měsíc několik nizozemských médií uvedlo, že princezně Catharině-Alexandře byla přidělena zvýšená ostraha kvůli obavám, že by se na ni mohly zaměřit zločinecké gangy kvůli únosu, nebo útoku. Rozsah bezpečnostních opatření odmítla policie upřesnit.

„Je to hrozná zpráva, především pro ni,“ řekl ve čtvrtek novinářům premiér Mark Rutte. „Všichni zúčastnění dělají vše pro to, aby zajistili, že je v bezpečí,“ dodal.

Reklama

Související témata:
Catharina-Amalia Nizozemská

Doporučované