Hlavní obsah

Norsko kvůli vyšším daním čelí odlivu boháčů a přichází o peníze

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Profimedia.cz

Švýcarské město Lugano si jako novou domovní destinaci kvůli zvýšení daní vybral i čtvrtý nejbohatší Nor Kjell Inge Røkke.

Reklama

Z Norska se loni odstěhoval rekordní počet bohatých. Jde o důsledek zvýšení daně z majetku na 1,1 %.

Článek

Z Norska v roce 2022 odešlo přes 30 miliardářů a multimilionářů, píše britský deník The Guardian s odkazem na čísla tamních ekonomických novin Dagens Naeringsliv. Počet odstěhovaných boháčů je vyšší než za posledních 13 let dohromady.

Hlavním důvodem je podle Guardianu zvýšení daní z majetku pro bohaté. Ta se zvedla o desetinu procentního bodu na 1,1 %. Platí pro jednotlivce, kteří mají víc než 20 milionů norských korun (40 milionů českých korun), a páry, které mají víc jak 40 milionů.

„Relativně malá změna“ podle Guardianu bude norskou vládu stát obrovské ušlé daňové příjmy. Letos se navíc čeká, že odliv bohatých bude ve velkém pokračovat.

Značná část boháčů podle listu Dagens Naeringsliv zamířila do Švýcarka. Jedním byl i Kjell Inge Røkke, který vlastní velkou rybářskou společnost. Čtvrtý nejbohatší Nor v otevřeném dopise oznámil, že se přestěhoval do Lugana, což „sice není místo s nejmenšími daněmi“, ale zároveň je „skvělým místem v centru Evropy“.

Jen jeho přestěhování podle Guardianu bude Norsko stát 175 milionů norských korun ročně v ušlých daňových příjmech.

„Odliv podnikatelů pryč z Norska mě svým způsobem šokuje,“ okomentoval statistiky pro Guardian norský ekonom Gjems-Onstad a situaci přirovnal k brexitu. „Někteří politici, jak jistě víte, viní bohaté, ale myslím si, že běžní lidé nebudou mít radost z toho, že naši nejlepší investoři odchází,“ dodal.

Stěhující se boháči si podle Guardianu stěžují, že zvýšení daně je nutí vyplácet si vysoké dividendy, což do značné míry škodí rozvoji jejich firem.

Norský ministr financí Erlend Grimstad k tomu britskému deníku řekl, že doufá v návrat bohatých zpět do vlasti. „Pokud slavíte úspěch a stanete se bohatým v Norsku, doufáme, že zůstanete součástí norské společnosti. My Nory k vytváření hodnot a bohatství povzbuzujeme. Věříme, že norský model se silnými veřejnými službami a vzděláním je důležitým faktorem pro to, aby takové úspěchy byly možné,“ řekl.

„Model je v Norsku postavený na tom, že každý by měl přispívat úměrně tomu, jaké má možnosti. Ti, kdo si to mohou dovolit, proto mají platit o trochu víc na daních,“ dodal norský politik.

Reklama

Související témata:

Doporučované