Hlavní obsah

„Nová éra“. Rusko a Čína oznámily další vojenskou spolupráci

Foto: Profimedia.cz

Čínský ministr obrany Li Šang-fu se v Moskvě setkal s ruským prezidentem Vladimirem Putinem.

Reklama

Čínský ministr obrany Šang-fu po jednání s ruským prezidentem Putinem, oznámil, že Peking je připraven posílit spolupráci s ruskou armádou. Zástupci zemí mluví o „nové éře“ ve vzájemných vztazích a o partnerství „bez hranic“.

Článek

Rusko a Čína oznámily, že prohloubí vzájemnou vojenskou spolupráci. O nových závazcích jednal v neděli v Moskvě čínský ministr obrany Li Šang-fu. Za ruským prezidentem Vladimirem Putinem vyrazil v rámci své první zahraniční cesty ve funkci vůbec.

Po schůzce, které se zúčastnil také ruský ministr obrany Sergej Šojgu, zástupci zemí ohlásili, že jejich vzájemné vztahy vstupují do „nové éry“. Posílení vojenské spolupráce uvítali a partnerství Ruska a Číny označili za partnerství „bez hranic“.

Li uvedl, že Čína je ochotna spolupracovat s Ruskem na úzké strategické komunikaci mezi jejich armádami. Podle čínské státní televizní stanice CCTV dodal, že je připravena s Ruskem prohloubit kooperaci a koordinaci na několika úrovních.

Jak upozorňuje deník The Guardian, nedávno uniklé dokumenty amerických zpravodajských služeb odhalily, že Peking souhlasil s tajným vyzbrojováním Ruska.

„Čína je ochotna spolupracovat s Ruskem a nově přispět k udržení světové a regionální bezpečnosti a stability,“ uvedl Li na setkání v Moskvě s tím, že současné vazby mezi Čínou a Ruskem jsou „velmi silné“ a „překonávají vojensko-politické spojenectví z dob studené války“.

Čína jako zbrojní velmoc

Čína je druhým největším producentem zbraní a boom zažívá nejen v objemu výroby, ale i v technologiích. Většinu produkce si navíc nechávala pro sebe. Pokud Peking bude chtít, nepochybně může Moskvě dát lákavou nabídku.

„Je to moje první zahraniční návštěva od nástupu do funkce čínského ministra obrany. Rusko jsem si pro ni vybral speciálně proto, abych zdůraznil zvláštní povahu a strategický význam našich bilaterálních vazeb,“ uvedl Li, který v Rusku stráví několik dní, během nichž bude jednat s vysoce postavenými vojenskými činiteli, včetně svého protějšku Sergeje Šojgua.

Vztahy mezi oběma zeměmi si pochvaloval i ruský prezident Putin, který schůzku s čínským ministrem označil za úspěšnou.

„Aktivně spolupracujeme prostřednictvím našich vojenských resortů, pravidelně si vyměňujeme užitečné informace, spolupracujeme v oblasti vojensko-technické spolupráce a pořádáme společná cvičení,“ uvedl Putin.

„Nepochybně se jedná o další klíčovou oblast, která posiluje mimořádně důvěrný, strategický charakter našich vztahů,“ dodal.

Poradce ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského v pátek uvedl, že ukrajinské síly nacházejí v ruských zbraních používaných na Ukrajině stále více komponentů z Číny. Upozornila na to agentura Reuters.

Z tajných dokumentů amerických zpravodajských služeb, které přednedávnem unikly, vyplývá, že Čína schválila poskytnutí smrtících zbraní Rusku, které už déle než rok válčí s Ukrajinou. Chtěla ovšem, aby celá akce zůstala v tajnosti.

Podle NATO a USA dosud neexistují žádné důkazy toho, že by Čína Rusku již dodávala zbraně. Peking zprávy o tom, že by Rusku posílal vojenskou pomoc, opakovaně odmítá.

Reklama

Doporučované