Hlavní obsah

Nový spor s Londýnem: Skandinávce rozlítilo britské omezení rybolovu

Foto: Shutterstock.com

Smačkovitými rybkami se živí například známí papuchalci.

Reklama

Dánsko tvrdí, že britský zákaz lovu úhořů smačkovitých diskriminuje jeho rybáře, kteří přijdou o 18 milionů eur. Londýn argumentuje ochranou přírody, zákaz lovu v chráněné oblasti Dogger Bank mu doporučují ekologové.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Dánská a švédská vláda žádají Brusel, aby zasáhl v jejich prospěch v rybářském sporu s Londýnem.

Britský zákaz lovu tzv. smačkovitých v oblasti Doggerské lavice v Severním moři se totiž dotkne především jejich průmyslu, jelikož britští rybáři už tam tyto drobné ryby lovit nesmějí.

O sporu informoval britský list The Financial Times s tím, že se probíral i na pondělním zasedání unijních ministrů zahraničí. Návrh severských zemí podle něj podpořilo několik dalších pobřežních členských států.

Ponížení EU, zlobí se rybáři

Dánský ministr zahraničí Lars Løkke Rasmussen svým protějškům z Unie na zasedání řekl, že musí „zaujmout společný postoj, aby se zabránilo de facto erozi rybolovných práv“. Zákaz rybolovu bude podle něj dánské rybáře i zpracovatelský průmysl stát 18 milionů eur.

„Je to ponížení pro EU,“ přidal se ke svému ministrovi Sven Erik Andersen, předseda Dánského rybářského svazu. „S dohodou o brexitu dánští rybáři draze zaplatili za přístup do britských vod. Spojené království nyní dohodu porušuje,“ argumentoval. Dánové proto žádají, aby proti Londýnu zasáhla Evropská komise.

Brity stále dohání brexit

V britském přístavu Dover, který je pro Brity vstupní bránou do pevninské Evropy, se v létě tvořily několikahodinové kolony. Hraniční kontroly, jež byly po brexitu obnoveny, totiž výrazně zpomalovaly přechod hranic.

Brexitová dohoda sice umožňuje unijním flotilám přístup do britských vod, když ale Britové v zájmu ochrany lov omezí, neměli by žádnou zemi diskriminovat. 99 procent úlovků smačkovitých si přitom odvážejí dánští rybáři, zákaz tak podle nich diskriminaci představuje.

Doggerská lavice (Dogger Bank), jíž se má zákaz od 26. března týkat, je rozsáhlá písčina o rozloze 17 600 km2, která se rozprostírá v britských, dánských, nizozemských a německých vodách. EU si ji určila jako jednu z prioritních oblastí ochrany moří.

Zákaz lovu smačkovitých navrhla na začátku února skotská vláda. Drobní stříbrní obratlovci (celkem 26 druhů rybek připomínajících úhoře) jsou plní živin a tvoří klíčovou součást potravy mořských ptáků i větších ryb, jako jsou tresky. Živí se jimi ale i vodní savci, například tuleni nebo sviňuchy obecné.

Z ptáků se živí smačkovitými mimo jiné slavní papuchalci, jejichž populace u skotských břehů přitahuje do oblasti tisíce turistů. Jak uvádí server The Courier, na 70 procent druhů mořských ptáků ve skotských vodách ubývá.

Zatímco Skotsko lov smačkovitých zakázalo svým rybářům už dříve, dánské a švédské lodě v lovu pokračovaly. Na kontinentu se rybky, které dorůstají maximálně do velikosti 30 centimetrů, používají na výrobu rybí moučky a rybího tuku pro krmení hospodářských zvířat.

Podle Davida Donnana, který má ve vládní agentuře Nature Scot na starost udržitelnost moří, „zákaz pomůže vybudovat odolnost mořského prostředí“. „Čelíme výzvám, jako je změna klimatu a ptačí chřipka, která postihuje populace mořských ptáků. Toto je krok, který pomáhá budovat odolnost systému,“ vysvětluje.

Skotským rybářům, již rozhodnutí vlády považují za politický krok ustupující ekologickým organizacím, Donnan vzkázal, že jim naopak pomůže. Zákaz podle něj přispěje k trvale udržitelnému rybolovu, protože smačkovitými se živí i žádané tresky.

Stejný názor má i liberálně demokratický skotský poslanec Willie Rennie. „Zákaz nebude mít žádný ekonomický dopad na místní rybářskou komunitu, protože lodě sklízející smačkovité pocházejí převážně z dánské flotily,“ míní.

Dánové s obviněním, že Spojené království chystaným omezením porušuje brexitové dohody, přišli už před třemi lety, Londýn ale nakonec k zákazu přistoupil až nyní.

Reklama

Doporučované