Hlavní obsah

Nový zákon na Gibraltaru podle kritiků ohrožuje vyšetřování korupce

Foto: Profimedia.cz

Fabian Picardo, hlavní ministr Gibraltaru, na archivní fotografii.

Reklama

Návrh zákona se na Gibraltaru stal terčem značné kritiky. Zejména proto, že 8. dubna dojde k zahájení vyšetřování údajné korupce na nejvyšších místech správy tohoto britského zámořského území.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Gibraltarská vláda čelí kritice, neboť se chystá přijmout zákon, který jí umožní zastavit veřejná vyšetřování. Informace o návrhu zákona prosákly o víkendu. Tento týden se jej vláda snaží urychleně schválit, přičemž chce využít pravomocí pro naléhavé zákony, aby se obešla obvyklá šestitýdenní lhůta pro projednávání zákonů v parlamentu.

Podle protikorupční organizace Transparency International lze pochybovat zejména o načasování návrhu nového zákona a záměru vlády přijmout jej tak rychle. V dubnu se totiž bude konat slyšení ohledně tvrzení bývalého gibraltarského policejního komisaře Iana McGraila. Ten podle webu The Guardian uvedl, že byl dotlačen k odchodu do předčasného důchodu poté, co se snažil vykonat domovní prohlídku u osoby, která měla blízký vztah s hlavním ministrem Gibraltaru Fabianem Picardem.

McGrailovi právníci tvrdili, že došlo k „pochybení a korupci“ na nejvyšších vládních úrovních, a trvali na tom, že McGrail byl odstaven poté, co na něj byl v souvislosti s vedením trestního vyšetřování vyvíjen obrovský tlak.

Tato obvinění „popřeli a důrazně odmítli“ právníci vládních stran, kteří uvedli, že McGrail odešel do důchodu, protože věděl, že ztratil důvěru nejen hlavního ministra, ale především tehdejšího guvernéra, který byl jedinou osobou, jež měla pravomoc ho požádat o rezignaci.

Transparency International varovala před tím, že ohrožení nezávislosti McGrailova vyšetřování by mohlo „vážně narušit“ důvěru ve správu Gibraltaru. „Letos v dubnu má být zahájeno řádné řízení, jehož součástí je projednávání závažných obvinění z korupce, která zasahují až do nejvyšších funkcí na tomto britském zámořském území,“ prohlásil Daniel Bruce, výkonný ředitel Transparency International UK.

„Jakýkoli pokus omezit nezávislost vyšetřování, bránit jeho včasnému průběhu nebo nepatřičně ovlivňovat svědky by vážně podkopal důvěru v kvalitu správy Gibraltaru,“ dodal.

Gibraltarská vláda kontrovala, že „nemá v úmyslu využít nové pravomoci k zastavení nebo zdržení probíhajícího vyšetřování odchodu Iana McGraila do důchodu“. Vláda se v prohlášení také hájí, že je vhodné provést tyto změny nyní, aby se do budoucna zajistilo, že „všechna budoucí vyšetřování budou mít jasnou zákonnou oporu v modernější legislativě, která odráží zavedené, osvědčené právo a praxi ve Spojeném království“.

Reklama

Doporučované