Hlavní obsah

Nový Zéland zakáže používání mobilů ve školách

Foto: BearFotos, Shutterstock.com

Francie zakázala mobilní telefony a další elektronická zařízení ve školách již v roce 2018. Ilustrační fotografie.

Reklama

Nová konzervativní vláda na Novém Zélandu se chystá zakázat ve školách používání mobilních telefonů. Cílem opatření je podle Novozélandské národní strany zvýšit soustředění a výkon žáků ve školách.

Článek

Plán na zakázání mobilů ve školách, který byl součástí volební kampaně konzervativců, bude realizován v prvních 100 dnech od nástupu vlády k moci. Novozélandský premiér Christopher Luxon to podle agentury DPA prohlásil při dnešní návštěvě školy ve městě Auckland.

Cílem opatření je podle Luxonovy Novozélandské národní strany zvýšit soustředění a výkon žáků ve školách. „Nebudu nečinně stát a přihlížet tomu, jak klesá úspěšnost vzdělávání, což se dělo v posledních letech,“ řekl předseda vlády, který se tento týden slavnostně ujal úřadu.

Francie zakázala mobilní telefony a další elektronická zařízení ve školách již v roce 2018, Nizozemsko a Británie ji chtějí následovat. O tématu se diskutuje také v Německu, ale německý svaz učitelů se nedávno vyslovil proti úplnému zákazu, píše DPA.

Luxon již tento týden vyvolal pobouření, když oznámil, že jeho vláda zruší zákon, kterým měl být od příštího roku zaveden v zemi zákaz kouření pro lidi narozené po roce 2008. Vládní koalici, v níž je také populistická strana Nový Zéland především, by měl tento krok pomoci financovat snižování daní.

Co si o zákazu mobilů ve školách myslí Češi

Reklama

Doporučované