Hlavní obsah

Nuda a psychické mučení. Ruský voják popsal pobyt v ukrajinském zajetí

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek.

Reklama

Britský server The Guardian získal výpověď ruského vojáka, který prožil týdny v zajetí na Ukrajině. Kromě izolace a věčného čekání popisuje i psychické mučení a dopady zajetí na své mentální zdraví.

Článek

Když ruského vojáka přezdívaného kvůli ochraně identity Anton zajaly ukrajinské jednotky, nesloužil v armádě ani půl roku. Teď pro britský server The Guardian popsal, jak týdny v zajetí prožil. Deník upozorňuje, že detaily příběhu není schopný ověřit.

Anton je 21letý voják z malého města na Sibiři. Do ruské armády nastoupil v prosinci loňského roku, krátce poté, co dokončil studium na odborném učilišti. S odstupem času nicméně uvádí, že měl „udělat všechno“, aby se armádě vyhnul.

„Kluci si nedokázali představit válku“

Jeho vojenská kariéra začala na Ruskem anektovaném Krymu, kam se přesunul v posledních dnech roku 2021. Zde se dozvěděl, že se zúčastní „týdenního výcviku“. V té době zatím žádný neabsolvoval.

Popisuje, jak s ubíhajícím časem začali být ostatní vojáci podezřívaví ohledně možné účasti ve válce. „Mnoho z těch mladých kluků si ani nedokázalo představit, že půjdeme do války. Řekli nám to na poslední chvíli, večer před invazí,“ tvrdí.

Na Ukrajinu odjel hned druhý den invaze (25. února). S dalšími vojáky ho bojové vozidlo nejdříve odvezlo na předměstí jihoukrajinského Mykolajivu, který Rusové intenzivně ostřelovali. Následně jeho jednotka postupovala pěšky.

Necelý týden od vyslání do sousední země jeho i další vojáky chytili Ukrajinci. Dostal pytel přes hlavu a byl převezen do vězení, o kterém doteď neví, kde přesně se nacházelo.

„Byla to naše první konfrontace s nepřítelem, ani jsme nevystřelili. Přepadli nás a my se nemohli bránit. Museli jsme se vzdát,“ vypráví. Jeho samotného pak při střetu Ukrajinci postřelili do paže.

Ze začátku Anton popisuje především strach. „Chvějete se i při těch nejmenších zvucích. Každý den doufáte, že není váš poslední a že vás nezabijí,“ říká. Ukrajinci ho podle jeho slov fyzicky netýrali ani nemučili, přestože pár z nich se tvářilo, že jim „chtělo ublížit“, ale praktikovali především psychické mučení. „Pořád nám říkali, že je s Ruskem konec, že patříme na dno společnosti. Vyhrožovali nám, že nás vyhladoví,“ popisuje.

Po návratu ho stíhají noční můry

Jako největší výzvu nicméně postupem času popisuje nudu. „Když jsme měli štěstí, dali nám něco náhodného na čtení. Někdy nás nechali sledovat ukrajinskou propagandu v televizi… Většinu dní jsme jen sledovali zeď před námi,“ vypráví.

O možné výměně zpět do vlasti se dozvěděl na začátku dubna. K té nakonec došlo poblíž Melitopolu v Záporožské oblasti. Spolu s ním se do Ruska vrátilo dalších 17 vojáků. Po návratu ho ale vyslýchali i ruští vojáci. „Chtěli vědět, jestli mi můžou pořád věřit. To byl standardní postup,“ tvrdí.

Jako kompenzaci za své zranění dostal v přepočtu přes 50 tisíc korun. Poté, co si zraněnou ruku doléčí, by se měl vrátit k armádě. Anton ale doufá, že se tak nestane. „Já už chci jen domů, to je všechno. Chci jediné, a to jít domů,“ říká.

Dodává, že tíha situace na něj padla až poté, co ho po návratu propustili z ruské nemocnice. „V době mého zajetí jsem si zablokoval emoce. Snažil jsem se nepřemýšlet o svém životě… Ale teď mám noční můry, skoro nespím. Hodně jsem přibral,“ dodává.

Od zahájení invaze 24. února Rusko informuje o vlastních ztrátách jen sporadicky. Naposledy 25. března Moskva uvedla, že bylo zabito 1351 ruských vojáků a 3825 jich bylo raněno. Podle Kyjeva má Rusko ale téměř desetkrát vyšší ztráty, než přiznává. Podle serveru Ukrajinska pravda ruská armáda přišla o více než 29 tisíc mužů a dalších více než tisíc padlo do zajetí.

Zraněné ruské vojáky poprvé od začátku invaze na Ukrajině navštívil ve středu v moskevské nemocnici i prezident Vladimir Putin. Video z této návštěvy se následně začalo šířit po sociálních sítích. Agentura AFP poukazuje na skutečnost, že vojáci při setkání s prezidentem stáli a u žádného z nich nebylo viditelné zranění.

Kreml je přitom za chování vůči svým vojákům od začátku invaze na Ukrajinu kritizovaný. Ruskou armádu kritizuje i Anton. „Není fér, jak se mnou ruské úřady zacházejí. Byl jsem poslán na Ukrajinu naprosto nepřipravený,“ dodává.

Reklama

Doporučované