Hlavní obsah

O konci války si rozhodne Ukrajina, říká francouzská „paní Evropa“

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Francouzská státní tajemnice pro evropské záležitosti Laurence Booneová.

Reklama

Zachování statu quo v případě Tchaj-wanu je pro nás extrémně důležité, řekla v rozhovoru pro Seznam Zprávy francouzská státní tajemnice pro evropské záležitosti. Reagovala tak na humbuk, který nedávno vyvolal prezident Macron.

Článek

Na adresu francouzského prezidenta Emmanuela Macrona po jeho nedávné cestě do Číny mířila kritika z Evropy i Spojených států. Macron po návštěvě Pekingu v rozhovoru doporučoval, aby Evropa snížila závislost na USA a vyvarovala se zavlečení do konfrontace mezi Čínou a Spojenými státy ohledně Tchaj-wanu.

Ke kritice se připojil i český ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti), který zdůraznil, že „transatlantické vztahy jsou základem naší bezpečnosti“. Podobná slova zaznívala třeba z Polska (více zde).

Seznam Zprávy se na Macronovy výroky zeptaly francouzské státní tajemnice pro evropské záležitosti Laurence Booneové, která ve čtvrtek navštívila Prahu.

Otázky vyvolala zejména Macronova slova o tom, že by Evropané neměli být v případě konfliktu Číny s Tchaj-wanem jen vazaly USA. Byl to jen názor Francie, nebo budete tuto politiku prosazovat i uvnitř EU?

Prezident i Francie zastávají pozici, která je v souladu s pozicí Evropské unie, tedy zachování statu quo v Tchajwanském průlivu, který je mezi Čínou a Tchaj-wanem. To je pro nás extrémně důležité, stejně jako pro všechny země EU. V Jihočínském moři pluje fregata, jejímž úkolem je to připomínat a připomínat i závěry Rady bezpečnosti OSN o Tchaj-wanu.

Zájmy Evropy a USA se někdy liší, míní Macron

Slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona po jeho schůzce s čínským prezidentem vyvolala v řadě spojeneckých zemí údiv a nepochopení:

V minulosti se zdálo, že je Francie vstřícná k Rusku, prezident Macron řekl, že není třeba Putina ponižovat. Platí to stále i po všech válečných zločinech, které Rusové spáchali? A mezinárodní zatykač na Putina není ponížením?

Prezident Macron mluvil velmi jasně: agresorem je Rusko a napadeným je Ukrajina. Prezident byl jednoznačný i podruhé v tom, že to je Ukrajina, která si rozhodne, kdy a za jakých podmínek utichnou zbraně.

Francie také společně s dalšími evropskými zeměmi přispěje k vytvoření zvláštního tribunálu, který bude soudit válečné zločiny spáchané Ruskem na Ukrajině. Francie dodala materiál, laboratoře i policisty, aby mohly být válečné zločiny zdokumentovány. To je nezbytné k tomu, aby mohli být potrestáni jejich viníci.

Kdo je Laurence Booneová

Francouzská ekonomka specializující se na makroekonomii, evropskou politiku a veřejné finance. Před působením v Organizaci pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OBSE) byla ekonomickou poradkyní Françoise Hollanda (francouzského prezidenta v letech 2012–2017). Od července 2022 působí ve francouzské vládě v pozici státní tajemnice pro evropské záležitosti.

Během krátké návštěvy Prahy jednala se svým českým protějškem Mikulášem Bekem, s ministrem zahraničí Janem Lipavským a ministrem průmyslu a obchodu Josefem Síkelou. Ve Vlasteneckém sále Karolina diskutovala o mezinárodní politice se studenty Univerzity Karlovy.

Francouzská vláda je kritizovaná kvůli tomu, že způsobila nejvyšší ceny elektřiny v Evropě. Ceny energií jsou vysoké i v Česku… Jaký na to máte recept?

Tím, kdo způsobil vysoké ceny energií v Evropě, je Rusko, které odřízlo od přístupu k plynu země, jež jsou na něm energeticky závislé. Francie není na Rusku ohledně plynu závislá a nikdy nebyla, my máme většinu elektřiny z jádra. Uzavřeli jsme solidární dohody a během této zimy jsme do Německa vyváželi plyn, který jim chyběl, a naopak dováželi elektřinu. Za růst cen energií je zodpovědný Vladimir Putin.

Mluvila jste se svými českými partnery o dostavbě jaderné elektrárny Dukovany?

Jsme spolu s Českou republikou v alianci 14 zemí, které chtějí propagovat jadernou energii jako nástroj na dekarbonizaci na úrovni EU. Samozřejmě diskutujeme o tom, že je důležité stavět elektrárny, které jsou spolehlivé a pomohou nám k dekarbonizaci.

Reklama

Doporučované