Hlavní obsah

Putinovy drony zabily těhotnou ženu i dětskou lékařku

Foto: Profimedia.cz

Dům zasažený kamikadze dronem v kyjevské Žiljanské ulici.

Reklama

Kromě důležité energetické infrastruktury Rusové při současné vlně útoků na Kyjev bombardují i dětská hřiště, nádraží, univerzity, křižovatky a obytné domy.

Článek

Aktuální vlna ruských raketových útoků, kterým čelí Ukrajina, cílí na infrastrukturu země. Prohlásil to sám ruský vůdce Vladimir Putin (zde), svědčí o tom i škody potvrzené samotnými Ukrajinci na elektrárnách, teplárnách či rozvodech energií. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v úterý zveřejnil, že Rusové od 10. října zničili už 30 procent ukrajinských elektráren.

Vedle toho však dál rostou statistiky civilních obětí.

Rusové v posledních dnech své útoky na velká města provádějí v časech, kdy se na ulici pohybuje hodně lidí, pravidelně během ranní špičky.

Jen v úterý mezi kyjevské oběti přibyli další dva lidé, o den dříve zahynuly čtyři osoby.

Tady jsou příběhy některých z nich.

Válka na Ukrajině v mapách

Rusko se v poslední době soustředí hlavně na bombardování ukrajinské kritické infrastruktury. Pohyby na frontě jsou proto menší, ale okupanti například připravili Ukrajince o část územního zisku u Chersonu.

Mladí manželé čekali dítě

V pondělí 17. října zasáhl íránský dron Šáhid-136 činžovní dům. V jeho troskách zemřeli čtyři lidé, mezi nimi i mladí manželé. Záchranáři je našli už bez známek života v sutinách ležící po boku, vedle spočívalo tělíčko jejich zabité kočky.

Žena byla v šestém měsíci těhotenství. Jmenovala se Viktoria Zamčenková, v objetí ji držel její muž Bohdan. Viktoria pracovala jako sommeliérka pro kyjevský podnik Good Wine. Kolegové na ni ve statusu na sociálních sítích vzpomínají jako na „neuvěřitelně laskavého a citlivého člověka.“

Ve firmě pracovala šest let a nedávno se po pauze vynucené válečným děním k profesi vrátila. V prosinci pak měla nastoupit na mateřskou. „Jen těžce se hledají správná slova. Ale řekněme větu, kterou Viky neustále opakovala: Měl by ses méně litovat. Takovou si ji budeme pamatovat. Silnou. Navždy,“ uvedla společnost, kde Viktoria pracovala.

Tvář i jméno má i další oběť ruského ostřelování. Při zatím vůbec největším ruském raketovém útoku zemřela 10. října Oksana Leontjevová.

Oksana byla jednou z nemnoha ukrajinských specialistek v oboru transplantace kostní dřeně u dětí. Jedenáct let pracovala jako hematoložka v kyjevské dětské onkologické nemocnici Ohmatdyt.

„Zachraňovala děti, rodičům vracela jejich štěstí, dětem život. A dnes jí život vzali teroristé, kteří ničí naši krásnou zemi,“ uvedla její kolegyně, anestezioložka Kateryna Tkačenková.

Po Oksaně zůstal pětiletý syn. „Ráno vzala svého syna Hryhorije do školky. Naposledy. Pak vyrazila do Ohmatdytu zachraňovat pacienty, jak to dělala po mnoho let,“napsala v prohlášení nemocnice. „Zemřela poté, co její auto dostalo zásah. Vůz shořel do základů.“

Poradce ukrajinského ministra vnitra Anton Heraščenko zveřejnil, že Oksanin synek je nyní sirotek. „Jeho táta zemřel před šesti měsíci,“ napsal.

Kyjevané v těchto týdnech ale neteskní jen po lidských obětech. Dům, který dron v pondělí zasáhl, měl totiž architektonickou hodnotu, upozorňuje deník Ukrajinska Pravda.

Zasažený dům stojí v Žiljanské ulici z přelomu 19. a 20. století. Nesl prvky kyjevského cihlového stylu a zároveň drobné lisované novogotické detaily.

Kyjevský historik Anton Korob uvedl, že místní obyvatelé se postavili plánům developera na zbourání budovy. Kolem domu už stojí výškové obytné budovy.

Na 120 let starý dům nakonec zbořil ruský útok. Podle starosty Vitalije Klička není jeho obnova kvůli poškození možná, a trosky se zbourají. V kyjevském zastupitelstvu se ale ozývají hlasy, že by se město mělo o obnovu pokusit.

Reklama

Doporučované