Hlavní obsah

„Obětovali život pro pár dolarů.“ Nejméně 78 mrtvých při tlačenici v Jemenu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Profimedia.cz

Snímek z videa, které ukazuje chaotickou scénu, kde se na sebe mačkají desítky lidí. Někteří z nich se nemohou hýbat a volají o pomoc.

Reklama

Tragédie se stala, když se stovky lidí tísnily v sanáské škole v naději, že se dostanou k věcem, které se rozdávaly na charitativní akci. Jemenské hospodářství je zničené občanskou válkou a desetitisíce lidí trpí hladomorem.

Článek

Při tlačenici ve škole v jemenském hlavním městě Saná zemřelo přibližně 80 lidí. Tamní úřady uvádí, že se tak stalo během charitativní akce, informuje BBC.

Záběry z události ukazují chaotickou scénu, kde se na sebe mačkají stovky lidí. Někteří z nich se nemohou hýbat a volají o pomoc. Neprostupnou hradbu těl, ze které se zoufale natahují ruce o pomoc, se nepodařilo v čas rozdělit.

Ředitel zdravotnického úřadu v Saná Mutahar al-Marouni uvedl pro agenturu Al-Masirah, že při incidentu zemřelo nejméně 78 lidí a desítky dalších byly zraněny. Stovky lidí se v prostorách školy tísnily kvůli daru ve výši sotva 5000 jemenských rijálů (necelých 427 korun).

„To, co se stalo dnes v noci, je tragická a bolestná událost. Desítky lidí zahynuly v tlačenici. Ta vznikla při charitativním rozdávání peněžních částek, které pořádali někteří obchodníky bez koordinace ministerstva vnitra,“ uvedl v prohlášení mluvčí hútíjského ministerstva vnitra Abdul-Chálik al-Ajrí.

Tragédie se odehrála jen několik dní před muslimským svátkem Íd al-Fitr, kterým končí islámský posvátný měsíc ramadán. V tomto období měsíce pomalu končí ramadánový půst a lidem, kteří potřebují pomoct, se často rozdávají potraviny a jiné dary.

Naseh Shaker, novinář, který byl na místě, řekl CNN, že u vchodu do školy, kde se rozdávaly potraviny a finanční pomoc, se shromáždila „velmi dlouhá fronta lidí“. Podle něj začali lidé stát ve frontě hned po západu slunce. Když se otevřely dveře, „spousta lidí se okamžitě nahrnula dovnitř“.

Šéf hútíjské Nejvyšší politické rady Mahdí al-Mašát ve čtvrtek nařídil vyšetřování incidentu. „Zranění byli převezeni do nemocnic a dva obchodníci, kteří měli celou záležitost na starosti, byli zatčeni,“ stojí v prohlášení ministerstva vnitra. Zároveň úřad přislíbil rodinám pozůstalých odškodnění.

Lidé jsou hladoví

Tento případ podle pozorovatelů pouze dokazuje přetrvávající podmínky v zemi. „Lidé jsou hladoví. Je katastrofální, že lidé byli schopni obětovat své životy za pouhých deset dolarů,“ řekl Shaker.

OSN označila situaci v Jemenu za nejhorší humanitární krizi na světě. Devět let trvající válka zabila přes 150 000 lidí a zničila hospodářství země, 21,6 milionu lidí nutně potřebuje humanitární pomoc, z čehož desetitisíce trpí hladomorem, připomíná Al-Džazíra.

Konflikt v zemi začal jako občanská válka v roce 2014, kdy hútíjské síly vtrhly do hlavního města Saná a svrhly mezinárodně uznávanou a Saúdy podporovanou vládu. V širší válku konflikt přerostl v roce 2015, kdy koalice vedená Saúdskou Arábií zasáhla ve snaze porazit Hútíje. To ale přerostlo v zástupnou válku mezi Íránem, který vyzbrojoval Hútíje, a Saúdskou Arábií.

Jemenský novinář Shaker uvedl, že středeční tragédie je výsledkem několik let trvajícího ekonomického zoufalství. Mezinárodní společenství by podle něj mělo „okamžitě jednat“, aby válku zastavilo. „Lidi sice už nezabíjí bomby nebo ostřelování, teď ale umírají, protože spěchají za potravinami,“ řekl.

Reklama

Doporučované