Hlavní obsah

Od chamtivosti k vraždě ženy a syna. Porota završila pád mocné dynastie

Foto: Profimedia.cz

Alex Murdaugh byl ve čtvrtek shledán vinným v případu vraždy své manželky a syna z června 2021.

Reklama

aktualizováno •

Porota v Jižní Karolíně shledala někdejšího vlivného právníka Alexe Murdaugha vinným z vraždy manželky a syna. Případ, který se stal před téměř dvěma lety, poukázal na další trestné činy v historii rodiny.

Článek

Několik generací stála rodina Murdaughových v čele soudnictví státu Jižní Karolína a řada jejích skandálů byla zametena pod koberec. Vše změnila noc na 7. června 2021, kdy Alex Murdaugh, jehož otec, dědeček i pradědeček působili jako vrchní státní zástupci, zavolal na tísňovou linku a oznámil, že jeho manželka Maggie a jejich syn Paul byli zastřeleni.

Události pak byly dlouho zahaleny tajemstvím. Ani více než rok po vraždě neměla policie podezřelého, nejasný zůstával i motiv činu. Loni koncem července nicméně prokuratura obvinila právě Murdaugha.

Ačkoliv čtyřiapadesátiletý právník trval na své nevině, porota ve čtvrtek večer po pouhých třech hodinách došla k opačnému názoru a shledala jej vinným. V pátek pak soudkyně Murdaughovi udělila za každou vraždu doživotní trest, oba tresty si má odsloužit za sebou.

Agentura AP případ popsala jako kroniku rozpadu mocné jižanské rodiny s příběhy o privilegiích, chamtivosti a závislosti.

Murdaugh je sériový lhář, tvrdí obžaloba

Vražda totiž vedla k rozkrytí dalších trestných činů, kterých se Murdaugh dopustil. Právník ze slavné rodiny promrhal miliony kvůli své závislosti na prášcích a peníze pak získával okrádáním klientů i svých právnických partnerů.

To ho podle žalobců dovedlo k zoufalství, které umocnila tragédie způsobená jeho nejmladším synem. Tehdy devatenáctiletý Paul údajně v opilosti havaroval na lodi s dalšími pěti lidmi na palubě a zabil dospívající dívku, popsal deník The Washington Post.

Smrt mladé dívky vyvolala sérii vyšetřování, která podle úřadů mohla rozplést síť Murdaughových lží. Ze strachu tak podle obžaloby spáchal vraždu své ženy a syna na rodinném venkovském sídle Islandton.

Během celého procesu žalobci vykreslovali Murdaugha jako sériového lháře a tvrdili, že pouze on měl prostředky a příležitost vraždy spáchat, podotkla agentura Reuters. „Je to typ člověka, pro kterého je stud mimořádnou provokací,“ vykresloval hlavní státní zástupce Creighton Waters osobnost obžalovaného.

Murdaughovi hrozí trest 30 let až doživotí. Právní experti nicméně očekávají, že se odvolá. I přesto podle žalobců znamená rozhodnutí poroty přelom v tamní justici. „Dnešní rozsudek dokazuje, že nikdo, nikdo, ať jste kdokoli ve společnosti, nestojí nad zákonem,“ řekl generální prokurátor Jižní Karolíny Alan Wilson.

Snaha o inscenaci vlastní vraždy a finanční podvody

Obžaloba tvrdila, že Murdaugh zabil svého syna brokovnicí a poté zastřelil svou ženu puškou, když se přiběhla podívat, co se stalo. Rychle si pak začal tvořit alibi. Psal a volal své již mrtvé ženě a navštívil svou nemocnou matku, která bydlela kousek od něj.

V původní výpovědi taktéž uvedl, že na venkovském sídle v ten den vůbec nebyl, ale nakonec ho prozradila nahrávka, kterou pořídil syn Paul. V celém procesu je to jediný jasnější důkaz, který magnáta usvědčuje, podotýká BBC. Jinak obžaloba případ vystavěla na sérii okolností, které nasvědčují právníkově vině.

Murdaugh později v souvislosti se synovou nahrávkou uvedl, že se bál mluvit pravdu, protože by ho policie mohla vnímat jako podezřelého.

Státní zástupce Creighton Waters porotcům řekl, že v den vražd se k Murdaughovi, a potažmo k jeho ženě a synovi, blížila „dokonalá bouře“. Dříve toho dne finanční šéf advokátní kanceláře obvinil Murdaugha z krádeže šeku na šestimístnou částku.

Právě tento podnět byl jedním z hlavních důvodů, proč začal mít Murdaugh obavy, že se schyluje k jeho odhalení. Mimo to čelil žalobě kvůli účasti svého syna na nehodě člunu. Všechny tyto události pak právníky přivedly k tomu, aby přiměli Murdaugha zveřejnit podrobné finanční záznamy. Vraždy se pro něj staly podle obžaloby cestou, jak tomu zabránit.

Zpočátku podle prokuratury plán dokonce fungoval a vyšetřování jeho financí se po vraždách na několik měsíců zastavilo. Pak ale v září 2021 našel zaměstnanec jeho advokátní kanceláře u Murdaugha chybějící šek. Firma tak zjistila, že ukradl miliony dolarů a on musel rezignovat.

Následujícího dne Murdaugh oznámil, že byl střelen do hlavy. Zanedlouho sám přiznal, že požádal vzdáleného bratrance Curtise Eddieho Smithe, aby ho zabil. Svou smrt chtěl nahrát jako vraždu, aby jeho pozůstalý syn Buster mohl získat peníze ze životní pojistky.

Murdaugh přiznal závislost a finanční problémy, vraždu ale zapírá

Motiv uvedený žalobci se zdá Murdaughovým právníkům slabý. „Představa, že se chtěl vyhnout kontrole svých financí tím, že by se ocitl uprostřed vyšetřování vraždy, je nedůvěryhodná,“ řekl porotcům jeden z obhájců Jim Griffin.

V posledních dnech procesu se Murdaugh rozhodl vystoupit jako svědek. Během výslechu se přiznal k okrádání svých klientů, včetně teenagerů a lidí s vážnými zdravotními problémy. Dál nicméně trval na tom, že svou ženu a syna nezabil, připomněl deník The New York Times.

Murdaugh u soudu uvedl, že špatné obchody s pozemky a jeho závislost na návykových látkách ho třikrát donutily k pobytu v rehabilitačním zařízení a podnítily desetiletý koloběh půjček a utrácení, který rodinu dostal do špatné finanční situace.

Během celého procesu jeho právníci tvrdili, že policie při vyšetřování postupovala nedbale a zaměřila se téměř výhradně na Murdaugha, místo aby pátrala po dalších podezřelých.

Griffin tvrdí, že policejní vyšetřování se řídilo heslem „pokud nenajdeme někoho jiného, bude to Alex“. Murdaugh ve své výpovědi uvedl, že se domnívá, že vraždy pravděpodobně spáchal někdo, kdo se chtěl pomstít za havárii lodi.

Reklama

Související témata:

Doporučované