Hlavní obsah

Od začátku války podnikl Izrael přes 31 000 náletů, tvrdí armáda

Foto: Anas-Mohammed, Shutterstock.com

Nálet na budovy v Pásmu Gazy. Ilustrační foto.

Reklama

Naprostá většina náletů mířila na Pásmo Gazy. O život zde kvůli nim přišlo více než 29 000 Palestinců. Zhruba tisíc vzdušných útoků zasáhlo i Libanon, desítky z nich také Západní břeh.

Článek

Izrael od začátku války proti palestinskému radikálnímu hnutí Hamás uskutečnil přes 31 000 náletů, drtivou většinu z nich na Pásmo Gazy. Více než 1000 jich ale směřovalo také na území Libanonu a desítky na okupovaný Západní břeh. S odvoláním na izraelskou armádu to dnes uvedl server listu The Times of Israel.

V Gaze se od říjnového teroristického útoku Hamásu izraelská armáda ze vzduchu zaměřila na zhruba 29 000 cílů. V asi 7000 případech si útoky vyžádaly izraelské pozemní jednotky na svou podporu, ten nejbližší směřoval na cíl vzdálený jen 80 metrů od nich. Velkou většinu všech útoků – 26 000 – uskutečnila letadla, další tisíce pak helikoptéry a drony.

Hamás, který Západ považuje za teroristickou organizaci, přišel v bojích podle izraelské armády o 12 000 bojovníků, další tisíce utrpěly vážná zranění a nemohou dále bojovat. Hamás tvrdí, že mrtvých na jeho straně je kolem 6000. Celkový počet jeho bojovníků se na začátku války odhadoval na 30 000. Na straně Izraele při ofenzivě v Gaze přišlo o život 236 vojáků.

Výrazně vyšší je na obou stranách počet civilních obětí. Při teroristickém útoku Hamásu a dalších radikálních skupin z října v Izraeli zahynulo přes 1100 lidí, především civilistů, a dalších asi 250 bylo uneseno. V Gaze od té doby přišlo o život přes 29 000 Palestinců, z velké části také civilistů. Značná část úzkého pobřežního pásu byla srovnána se zemí a velká většina z 2,3 milionu zdejších obyvatel musela opustit své domovy a přežívá ve složitých podmínkách.

Reklama

Doporučované