Hlavní obsah

Odjeďte před protiofenzivou na Krym, radí Rusové lidem na okupovaném území

Foto: Profimedia.cz

Ruský voják v Melitopolu v okupované části ukrajinské Záporožské oblasti (ilustrační foto).

Reklama

Rusové mají obavu z naší ofenzivy a připravují se k evakuaci civilistů, tvrdí ukrajinské ozbrojené síly.

Článek

S tvrzením o přípravách evakuace civilistů z okupovaných území přišel v sobotu ukrajinský generální štáb ve své pravidelné ranní svodce. Důvodem mají být ruské obavy z možné jarní ukrajinské protiofenzivy, o které se už týdny spekuluje.

Evakuace na Krym?

Analytici podle amerického deníku The New York Times nejčastěji mluví o možném ukrajinském klínu v Rusy okupovaném pásu podél pobřeží Azovského moře nebo přípravě ponižující porážky Rusů na donbaské frontě.

Za pomoci zbrojních dodávek ze Západu se můžou Ukrajinci pokusit dobýt zpět území na jihu či východě, které Rusové okupují.

Podle ukrajinského generálního štábu teď ruští okupanti vybízejí obyvatele obsazeného území, aby si vyzvedli ruské pasy a přesunuli se na poloostrov Krym. Má jít o obyvatele Chersonské a Záporožské oblasti, jejichž části Rusové okupují a na kterých prosazují násilnou rusifikaci.

Kyjev obyvatele vyzval, aby si ruské pasy nezřizovali, bez nich je ale velmi složité pracovat nebo mít přístup k lékařské péči či bydlení.

Moskva navíc od loňského října považuje Chersonskou i Záporožskou oblast za součást svého území. Jde o stejnou protiprávní a mezinárodně neuznávanou anexi, jakou Rusové oznámili v roce 2014 s Krymem.

Evakuace se má údajně týkat například měst Melitopol a Skadovsk, kde Rusové možnosti evakuace zkoumali a kontrolovali, zda mají lidé ruské doklady, vzdělání.

„Okupanti šíří zprávy, že nucená evakuace civilního obyvatelstva začne na konci dubna,“ uvádí svodka.

Kdy, kde a zda vůbec jarní ukrajinská protiofenziva začne, není jasné. Plánů na vyzbrojení Ukrajiny před protiútokem se ovšem částečně týkají uniklé americké vojenské dokumenty.

Podle analytiků jich mohlo uniknout více než sto. Dokumenty nabízejí částečný, měsíc starý přehled o válce na Ukrajině a amerických národních bezpečnostních tajemstvích týkajících se Blízkého východu a Číny.

Plány se šíří na twitteru a na komunikační platformě Telegram, která je široce dostupná v Rusku. Do jaké míry jsou dokumenty autentické, není jasné.

Moskva tvrdí, že dokumenty jsou cíleně vypuštěné Západem, aby Rusko oklamaly. Ukrajina naopak uvedla, že jsou dokumenty zfalšované nebo upravené, což má být součást ruské dezinformační kampaně, vedené obavami z protiofenzivy.

Podle poradce ukrajinské prezidentské kanceláře Michajla Podoljaka je cílem Rusů poškození důvěry mezi Ukrajinou a jejími spojenci.

Americký deník The New York Times v pátek s odkazem na analytiky napsal, že některé dokumenty vypadají autenticky a část informací by mohla být pro Rusy cenná jako vodítko pro další vojenské kroky Ukrajiny.

V sobotu pak vyšlo najevo, že dokumentů zřejmě uniklo víc. Věc už začalo vyšetřovat americké ministerstvo spravedlnosti.

Reklama

Doporučované