Hlavní obsah

Rusové tvrdí, že v Kramatorsku zabíjeli. Na místě to tak ale nevypadá

Foto: Facebook/Олександр Гончаренко

Následky ruského ostřelování. Snímek zveřejnil starosta Kramatorsku.

Reklama

aktualizováno •

Rusko v noci na neděli podniklo raketový útok na Kramatorsk. Má jít o odvetu za novoroční ukrajinský úder na Makijivku. Reportéři agentury Reuters z místa informují, že navzdory ruským tvrzením to nevypadá na ztráty na životech.

Článek

Ruská agentura TASS s odkazem na tamní ministerstvo obrany píše, že Rusové během posledního dne při raketovém úderu na Kramatorsk zabili přes 600 ukrajinských vojáků.

Reportéři agentury Reuters, kteří se po oznámení Moskvy vydali zhodnotit situaci v Kramatorsku, ale na místě neobjevili žádné zjevné známky toho, že by si poslední ruský útok ve městě vyžádal oběti na životech. Nezpůsobil podle nich ani výraznější materiální škody.

Také Ukrajinci zprávu o obětech dementují. Mluvčí východního uskupení ukrajinských sil Serhij Čerevatyj označil tvrzení Moskvy o zabití stovek ukrajinských vojáků za lživé. „Tato informace odpovídá skutečnosti asi tak jako tvrzení, že Rusové zničili všechny naše raketomety HIMARS,“ řekl ukrajinské stanici Suspilne Čerevatyj.

Rusko pravidelně oznamuje, že se jeho silám podařilo na Ukrajině zničit některý z těchto raketometů, které Ukrajině poskytly USA, píše ČTK. Stanice BBC nedávno upozornila, že Moskva už oznámila zničení pětatřicet těchto raketometů, přestože Ukrajina jich dostala pouze dvacet.

Čerevatyj také prohlásil, že Rusko nemá na rozdíl od Ukrajiny možnosti s přesností zasáhnout místa s vysokou koncentrací vojáků.

Útok na donbaský Kramatorsk Moskva odůvodnila jako odvetnou operaci za ukrajinský zásah kasáren v okupované Makijivce u Doněcku. V noci na 1. ledna tam podle Kyjeva zemřelo až 400 ruských vojáků. Rusové přiznali 89 obětí.

„V reakci na zločinný úder kyjevského režimu, který se odehrál v prvních minutách ledna 2023 a cílil na dočasné základny ruských vojáků v obci Makijivka v Doněcké lidové republice, provedlo vedení sjednoceného uskupení ruských vojsk odvetný úder,“ sdělil mluvčí ruského ministerstva Igor Konašenkov.

O útoku na Kramatorsk informují i ukrajinská média s odkazem na starostu Oleksandra Gončarenka, který zveřejnil i snímky po bombardování.

Gončarenko v neděli dopoledne na facebooku napsal, že zásah utrpěly dvě vzdělávací instituce, osm bytových domů a garáže. „Bez obětí,“ dodal.

Ruský ministr obrany Konašenkov v prohlášení uvedl, že rakety zasáhly dvě ubytovny s ukrajinskými vojáky. Podle zjištění reportérů Reuters má ale ubytovna číslo 47 pouze rozbitá okna, zatímco budova číslo 28 zůstala nedotčená, píše agentura.

Asi 50 metrů od garáží poblíž ubytoven si novináři všimli „kráteru“, který už blíže neupřesnili. Reportéři neobjevili ani žádné známky toho, že by na místě někdo utrpěl újmu na zdraví, a ani toho, že zde ukrajinští vojáci vůbec pobývali.

+4

Také ukrajinský server Obozrevatel píše, že ruské ministerstvo lže, když tvrdí, že v Kramatorsku zasáhlo dvě ubytovny ukrajinské armády dohromady s více než 1300 vojáky. I podle serveru Rbc.ua ukrajinská armáda ubytovny nevyužívala.

Server upozorňuje, že tvrzení Moskvy zpochybňují i ruští uživatelé sociálních sítí.

Prohlášení jednotlivých stran nelze ve válečných podmínkách bezprostředně nezávisle ověřit.

Reklama

Doporučované