Hlavní obsah

Odveta za zabití Arúrího? Hizballáh ostřeloval sever Izraele

Foto: Profimedia.cz

Bojovníci hnutí Hizballáh během vojenské přehlídky.

Reklama

Podle deníku The Times of Israel se v sobotu ráno rozezněly varovné sirény v asi 90 obcích na severu Izraele u hranic s Libanonem. Podle armády na izraelské území dopadlo asi 40 raket.

Článek

Libanonské šíitské hnutí Hizballáh dnes ostřelovalo raketami sever Izraele, do oblasti kolem hory Meron dopadly desítky raket. Hizballáh tvrdí, že vypálil 62 raket, které mířily na vojenské zařízení. Informovala o tom izraelská armáda, podle níž zatím nejsou informace o žádných zraněných. Podle prohlášení Hizballáhu je útok „prvotní odvetou“ za izraelský úder, který začátkem týdne v Bejrútu zabil zástupce šéfa Hamásu Sáliha Arúrího a dalších šest představitelů tohoto palestinského hnutí.

Odvetou za zabití Arúrího pohrozil v pátek šéf Hizballáhu Hasan Nasralláh. Podle něj musí hnutí reagovat na narušení suverenity Libanonu. Izrael se sice k útoku na Arúrího veřejně nepřihlásil, ale nepochybuje se o tom, že jeho cílem mělo být ukázat Hizballáhu, že se nemůže cítit bezpečně ani v okolí Bejrútu, který platí za jeho útočiště.

Hizballáh začal odpalovat rakety na území severního Izraele hned 8. října, den po brutálním vpádu radikálů Hamásu do jižního Izraele, na nějž Izrael odpověděl rozsáhlým bombardováním a pozemní vojenskou operací v Pásmu Gazy. Od té doby dochází na izraelsko-libanonském pomezí prakticky denně k vzájemným přeshraničním střetům a ostřelování, které si podle AFP v jižním Libanonu vyžádaly 175 mrtvých, z toho 129 mezi bojovníky Hizballáhu. Na izraelské straně jim padlo za oběť devět vojáků a pět civilistů.

Vůdce teroristů Hizballáhu: Varuji Izrael, nemáme žádné meze, žádná pravidla

Reklama

Doporučované