Hlavní obsah

Vůdce teroristů Hizballáhu: Varuji Izrael, nemáme žádné meze, žádná pravidla

Foto: Profimedia.cz

Hassan Nasralláh.

Reklama

aktualizováno •

Hassan Nasralláh, vůdce Hizballáhu, reagoval na včerejší zabití vysokého představitele Hamásu Sáliha al-Arúrího v Bejrútu. Obvinil z útoku Izrael. A varoval Izrael před vedením války proti Libanonu.

Článek

Vůdce Hizballáhu ve středu při svém projevu prohlásil, že vyjadřuje soustrast Hamásu, a označil zabití za „zjevnou izraelskou agresi na bejrútském Dahíji“, uvádí zpravodajský server BBC.

Varoval také Izrael před bezbřehými důsledky, pokud se rozhodne vést válku proti Libanonu.

Nasralláh v televizním projevu uvedl, že přeshraniční ostřelování severního Izraele, které Hizballáh zahájil 8. října, tedy bezprostředně po krvavých útocích Hamásu na jižní Izrael, zabránilo rozsáhlejšímu bombardování území Libanonu židovským státem. Zároveň varoval, že pokud se Izrael rozhodne rozpoutat proti Libanonu válku, nebude Hizballáh znát v bojích „žádné meze“ a „žádná pravidla“. „Kdokoli pomýšlí na válku s námi - jednoduše, bude toho litovat,“ řekl Nasralláh.

Po včerejším zabití vysokého politika Hamásu Sáliha al-Arúrího v Bejrútu mnozí očekávají, že Nasralláh na útok v Bejrútu zareaguje. Již dříve prohlásil, že na jakékoli izraelské zabití na libanonské půdě bude ostře reagovat.

Hizballáh je klíčovým spojencem Íránu i Hamásu a zároveň nejsilnějším vojenským uskupením v Libanonu. Mnohé státy, včetně USA, Spojeného království, EU, Ligy arabských států a několika arabských zemí, jej rovněž klasifikují jako teroristickou organizaci.

Již dříve varoval Izrael před prováděním útoků v Libanonu, ačkoli Izrael nepřiznal podíl na al-Arúrího smrti.

Izrael čeká rychlou odvetu, výbuch v Libanonu může odpálit mnohé

Nasralláhův projev byl dříve naplánován na čtvrté výročí zabití vrcholného íránského generála Kásema Solemáního při americkém náletu v Iráku. Památník připomínající jeho smrt byl dnes podle íránských představitelů zasažen „teroristickým útokem“, který vedl k více než 100 obětem na jihu Íránu.

Ebráhím Raísí, prezident Íránu ve čtvrtek ráno obvinil z tohoto činu Izrael „Varuji sionistický režim: Nepochybujte, že za tento zločin a zločiny, které jste spáchali, zaplatíte vysokou cenu,“ řekl podle CNN v televizním projevu. Dodal, že trest bude „politováníhodný a přísný“

Spojené státy dnes zopakovaly, že se po zabití Arúrího v Libanonu nadále velmi obávají rizika, že se konflikt rozšíří z Pásma Gazy také na další fronty, ať už na severu Izraele, nebo mimo něj do jiných zemí. Mluvčí amerického ministerstva zahraničí Matthew Miller řekl, že nedokáže posoudit, kdo útok na druhého muže Hamásu provedl, a že Washington o něm nebyl předem informován. Arúrího nazval „brutálním teroristou, který měl na rukou krev civilistů“.

Americké velitelství CENTCOM sdělilo stanici Al-Džazíra, že za zabitím zástupce šéfa Hamásu Arúrího v Bejrútu byl Izrael, píše stanice na webu.

Agentura Reuters připomněla, že 57letý Arúrí se mimo jiné zasloužil o obnovení vztahů Hamásu s Hizballáhem poté, co obě skupiny podporovaly znepřátelené strany v občanské válce v Sýrii, která vypukla v roce 2011. Stal se prvním vysokým politickým představitelem Hamásu, který byl od zahájení izraelské ofenzivy proti tomuto hnutí v Pásmu Gazy zavražděn mimo palestinská území.

Aktualizovali jsme o další vyjádření Hassana Nasralláha a mluvčího amerického ministerstva zahraničí Matthew Millera.

Reklama

Související témata:
Hasan Nasralláh

Doporučované