Hlavní obsah

Odveta za zbití demonstranta. Británie vyhostila čínské diplomaty

Foto: Profimedia.cz

Snímek z demonstrace proti praktikám čínské diplomacie. Zaměstnanci zastupitelského úřadu v Manchesteru v říjnu podle britské policie napadli demonstranta.

Reklama

Čína odvolala z Británie šest diplomatů dva měsíce po incidentu na konzulátu v Manchesteru, při kterém zaměstnanci zastupitelského úřadu podle britské policie zbili prodemokratického demonstranta.

Článek

Mezi odvolanými je i generální konzul Čeng Si-jüan, který patřil k nejvýše postaveným čínským diplomatům v Británii. Informoval o tom ve středu zpravodajský server BBC News.

Britská policie chtěla šestici diplomatů vyslechnout v souvislosti s říjnovým případem, kdy byl jeden ze skupinky prodemokratických protestujících vtažen na konzulát, kde ho zaměstnanci konzulátu kopali a bili.

Británie proto žádala, aby se dotyční vzdali svého práva na diplomatickou imunitu a mohla je vyslechnout policie.

Britský ministr zahraničí James Cleverly vyjádřil zklamání, že šestice nebude čelit spravedlnosti. „Jsem zklamaný, že tyto osoby nebudou vyslechnuty a nebudou postaveny před soud,“ uvedl Cleverly v písemném prohlášení.

„Nicméně je správné, že osoby odpovědné za ostudné scény v Manchesteru již nejsou - nebo brzy přestanou být - konzulárními pracovníky akreditovanými ve Spojeném království,“ dodal.

Prodemokratický protestující Bob Chan z Hongkongu byl zraněn, když ho několik mužů 16. října vtáhlo na konzulát, kde ho zbili. Chan se účastnil protestu před konzulátem proti politice čínského prezidenta Si Ťin-pchinga pořádaného při příležitosti začátku 20. sjezdu Komunistické strany Číny. Protest byl podle britského ministra zahraničí pokojný a legální.

Čeng Si-jüan nejprve popřel, že by se do útoku na Boba Chana vůbec zapojil, přestože byl identifikován na fotografiích. Později ale řekl novinářům, že „musel chránit své kolegy“. Dodal, že Chan „nadával mé zemi, mému vůdci. Myslím, že je to má povinnost.“

Rozhodnutí Číny odvolat diplomaty je vnímáno jako pokus zmírnit spor a vyhnout se dalším odvetným krokům ze strany Británie. Pokud by je Peking neodvolal, je pravděpodobné, že by šestice byla označena za nežádoucí osoby a vyhoštěna, dodal server BBC News.

Reklama

Doporučované