Hlavní obsah

Oligarcha Abramovič se pokusil napadnout sankce. Soudní dvůr EU to odmítl

Foto: Shutterstock.com

Ruský oligarcha Roman Abramovič zcela vpravo

Reklama

Ruský miliardář Roman Abramovič se u Soudního dvora Evropské unie pokusil právně napadnout legálnost sankcí uvalených na jeho osobu po začátku ruské agrese na Ukrajině. Soud je odmítl kvůli jeho konexím na Kreml.

Článek

Soudní dvůr Evropské unie ve středu odmítl pokus ruského miliardáře a bývalého vlastníka londýnského fotbalového klubu Chelsea Football Club Romana Abramoviče právně napadnout sankce uvalené na jeho osobu po vpádu ruské armády na Ukrajinu kvůli jeho napojení na Kreml a ruského prezidenta Vladimira Putina.

Soudní dvůr odmítl také Abramovičovu žádost o získání finančních kompenzací za ušlé zisky a zabavený majetek pod sankčním režimem. Evropská unie ruskému miliardáři zmrazila prostředky, které měl v zemích EU uložené, a zakázala mu cestovat v rámci zemí uvnitř bloku.

Podle Abramoviče se Unie dopustila „zjevné chyby při uvalení sankcí na jeho osobu a porušila jeho základní práva“. Soudní dvůr své rozhodnutí zdůvodnil tím, že Abramovič zaujímá roli v ruské ocelářské společnosti Evraz. Produkce a vývoz oceli je jedním z hlavních zdrojů peněz pro Kreml.

Rozhodnutí Soudního dvora miliardář označil za „zklamání“. V svém prohlášení uváděl „nemám schopnost ovlivnit rozhodnutí kterékoliv vlády, natož ruské. Z války jsem nic nezískal“. I přes vyjádření nesouhlasu řekl, že „vítá, že Soudní dvůr nerozhodl na základě argumentů Evropské komise, ale dokázal jednat nezávisle“.

Na začátku války na Ukrajině EU uvalila sankce na několik ruských byznysmenů, včetně Romana Abramoviče, jehož jmění se odhaduje na devět miliard dolarů.

Reklama

Doporučované