Hlavní obsah

Zvěsti o orgiích, na party v dámském. A to republikán brojil proti změkčilým

Foto: Profimedia.cz

Na vozíku je Madison Cawthorn kvůli autonehodě od roku 2014.

Reklama

Naštval republikány i „šedou eminenci“ Severní Karolíny. Ve spojení s kongresmanem Cawthornem vyplulo za poslední týdny na povrch hned několik skandálů, možná i kvůli jeho spolustraníkům. Mohly by ho stát blížící se primárky?

Článek

Spojené státy v listopadu čekají kongresové volby a republikáni by z nich rádi vyšli jako vítězná strana. V posledních týdnech se jim nicméně dostává nechtěné pozornosti kvůli konzervativnímu kongresmanovi Madisonu Cawthornovi, kterého v polovině května čekají primárky v Severní Karolíně.

Šestadvacetiletý Cawthorn je členem Sněmovny reprezentantů od roku 2021, a ve Washingtonu tak působí méně než dva roky. Navzdory tak krátké době v záři reflektorů si politik dokázal na svůj účet připsat nelichotivé novinové titulky a skandály, které nadzvedávají ze židlí nejen politické kolegy.

„Madison Cawthorn si opravdu nebere servítky. Avizoval to už v podstatě v době, kdy byl před necelými dvěma lety zvolen, že se takto hodlá zhostit úřadu a že víc než o legislativu mu jde o messaging. Vypadá to, že tak postupně všem okolo sebe dupe po nohou a všechny štve,“ přiblížil pro Seznam Zprávy publicista Matěj Schneider, který dění za oceánem dlouhodobě sleduje.

Orgie v Kongresu?

Možná nejvýraznějším momentem posledních týdnů jsou Cawthornovy poznámky o orgiích a drogách ve Washingtonu, které pronesl v rozhovoru pro podcast Warrior Poet Society. V tom prakticky nařkl své kolegy z Kongresu, že ve volných chvílích pořádají orgie, na které pozvali právě i nejmladšího člena americké sněmovny.

„Víte, jsou tací, kteří vedou hnutí, aby se v naší zemi pokusili odstranit závislost, a vy je pak sledujete, jak si dávají kokain přímo před vámi,“ pronesl dále politik bez bližšího vysvětlení, o kom přesně mluví a do jaké doby spadají tyto údajné zážitky. Za své poznámky Cawthorn prozatím nemusí čelit disciplinárnímu řízení, lídr republikánů ve Sněmovně reprezentantů je nicméně označil za nepřijatelné.

„Prostě jsem mu řekl, že ztratil mou důvěru a bude si ji muset znovu zasloužit. Vyložil jsem mu všechno, co mi přijde nepatřičné,“ sdělil novinářům republikán Kevin McCarthy s tím, že následků, se kterými se mladý politik bude muset potenciálně vypořádat, existuje celá škála. Podle lídra sněmovní menšiny měl navíc Cawthorn přiznat, že některé jeho poznámky byly zveličené.

„V tom rozhovoru tvrdí, že sledoval lidi užívat kokain. Pak, když přijde, říká, že si myslí, že možná viděl ze sta metrů zaměstnance v garážích. Je to frustrující. Na jeho prohlášení nejsou důkazy,“ vysvětlil okolnosti McCarthy. „Řekl jsem mu, že jako člen Kongresu nemůže dělat taková prohlášení, která ovlivňují všechny okolo a zemi jako celek.“

Závan pokrytectví

Cawthorn se na veřejnosti prezentuje velmi konzervativně a podle publicisty Schneidera se snaží sázet například na spojenectví s Donaldem Trumpem či na populistický důraz na to, že nespadá do stejné skupiny lidí jako již zmiňovaný McCarthy. Web Politico pak zmiňuje, že kongresman ohledně své politické osobnosti vsadil na tradiční křesťanské principy a trvání na důležitosti jakési hypermaskulinity.

„Myslím, že jsme vychovali generaci měkkých mužů a tato generace vytvořila mnoho problémů v naší společnosti a naší kultuře,“ prohlásil Cawthorn v březnu minulého roku v podcastu Order of Man, jenž je „navržen tak, aby znovu získal a obnovil maskulinitu ve společnosti, která nikdy nebyla odmítavější k tomu, co to znamená být mužem“.

Jedním z čerstvých skandálů, se kterým přišel právě server Politico, je ovšem – paradoxně – dvojice fotografií z večírku, na kterých je Cawthorn oblečený v dámském spodním prádle a „model“ je doplněn také o kabelku a náušnice. Fotografie webu poskytl člověk dříve blízký Cawthornovi i jeho volebnímu štábu.

Kdy byly fotografie pořízené, není jasné. Zdá se ale, že Cawthorn sedí na invalidním vozíku, což naznačuje, že k události došlo po jeho nehodě v roce 2014. Po zveřejnění článku se pak Cawthorn vyjádřil, že snímky vznikly během hry na plavbě lodí ještě předtím, než byl zvolen do Kongresu.

„Levice si asi myslí, že mi praštěné fotky z dovolené pořízené během hry na plavbě lodí (a dlouho předtím, než jsem kandidoval do Kongresu) nějak ublíží? Docházejí jim věci, které by na mě mohli hodit… Podělte se o své nejtrapnější dovolenkové fotky v komentářích,“ vyzval v twitterovém příspěvku Cawthorn.

Přestupky i problémy se zákonem

Jednou z nejnovějších epizod politikova příběhu je pak úterní incident na mezinárodním letišti v Severní Karolíně. Cawthorn měl u sebe navzdory letištnímu zákazu nabitou pistoli, kterou odhalila bezpečnostní kontrola a kterou mu následně policisté zabavili. Podobný scénář přitom politik nezažil poprvé, na letišti ho se střelnou zbraní zastavili již minulý rok.

Cawthornovi bylo místo zatčení vydáno předvolání k soudu, a to na základě obvinění z držení nebezpečné zbraně na pozemku města. Podle vládní agentury TSA, která monitoruje bezpečnost leteckého provozu, je navíc za porušení pravidel o střelných zbraních udělována pokuta až 13 900 dolarů, tedy více než 300 tisíc korun. Zda se bude týkat i kongresmana, však zatím není jasné.

Obvinění z přestupku si za poslední dva měsíce politik na své konto připsal již podruhé. V březnu byl obviněn z řízení navzdory odebranému řidičskému průkazu a čelí také dvěma nevyřízeným obviněním za překročení rychlosti. S jízdou bez dokladu prokazujícího řidičské oprávnění má navíc Cawthorn podle americké CNN již dřívější zkušenosti.

Naštvaní republikáni

„Došlo k pokutám za rychlost a došlo k řízení bez řidičského průkazu. Tyhle věci jednoduše mluví o soudnosti. Soudnosti nebo vyspělosti,“ cituje web NBC News komentář Thoma Tillise, amerického senátora za Severní Karolínu. Republikánský politik dokonce minulý měsíc podpořil Cawthornova vyzyvatele v primárkách, státního senátora Chucka Edwardse.

Pozicí Cawthorna, kterého někteří označují jako AOC (demokratka Alexandria Ocasio-Cortezová, pozn. red.) pravice, však ani tohle zatím neotřáslo. „Podle posledních průzkumů k primárkám mu preference začínají trošičku padat, stále ale vede asi o 20 % v porovnání s dalším nejsilnějším kandidátem,“ osvětlil situaci Schneider.

AOC

Dnes dvaatřicetiletá demokratka Alexandria Ocasio-Cortezová byla do americké Sněmovny reprezentantů zvolena v roce 2018 jakožto nejmladší člen 116. Kongresu. Titul aktuálně nejmladšího kongresmana od ní následně převzal právě Cawthorn, AOC ovšem zůstává nejmladší zvolenou ženou orgánu.

„Na druhou stranu v posledních týdnech opravdu začíná být vidět, že velká část vedení republikánů je naštvaná. Záměrně říkám část, protože republikáni v dnešní době nejsou tak jednotní – jsou tam lidé více protrumpovští, jako třeba Cawthorn, ale také lidé více ‚establishmentoví‘ a ty právě rozzlobil.“

Podle Schneidera ale nejde jen o „washingtonské insidery“, jako je šéf republikánských poslanců McCarthy, nýbrž také o důležité postavy z Cawthornova domovského státu. Jako příklad uvádí „šedou eminenci“ Arta Popea, tamního milionáře, který má být „tak trochu architektem současné Republikánské strany v Severní Karolíně a byl také architektem toho, když se ve státě asi před deseti lety překreslovaly okrsky“.

„Arthura Popea naštval mimo jiné tím, že chtěl kandidovat v jiném okrsku, než který teď zastupuje. Nakonec to nevyšlo, ale zjevně tím také rozzlobil spoustu svých spolustraníků. Teoreticky se mu to může i vymstít,“ uvedl Schneider.

„Jestli ho to bude stát tyto primárky, si nejsem vyloženě jistý. Je ale rozhodně vidět to, že establishment strany se o to celkem snaží. Myslím si, že za některými skandály, které nyní prokapávají, mohou dokonce stát jeho kolegové ze strany, kteří by se ho rádi zbavili.“

Blížící se volby

Zmíněné kontroverze jsou jen zlomkem toho, co za sebou mladý politik vleče. Vzhledem k pokračující válce na Ukrajině se hodí připomenout také Cawthornovo nedávné označení ukrajinské hlavy státu Volodymyra Zelenského za gaunera. V březnu 2021 pak web CNN informoval o sérii obvinění z nevhodného sexuálního chování, kterému z Cawthornovy strany měly čelit ženy v době, kdy politik studoval.

Zatím to vypadá, že Cawthorn na svou minulost i aktuální chování nedoplatí v blížících se primárkách. Mohl by místo toho uškodit Republikánské straně v listopadových volbách do Kongresu?

Podle Schneidera je v takových soudech třeba opatrnost, republikáni se totiž v momentech, kdy „nějaké bojůvky nevyjdou“, umí srotit za sebe. Obzvlášť tomu tak je v případě, kdy mají společného nepřítele, kterým jsou nyní jednoznačně demokraté a prezident Joe Biden.

„Momentálně to vypadá, že Demokratickou stranu čeká celkem velká porážka. Nepředpokládal bych tedy, že drobná postavička jako Cawthorn, i když je hodně vidět, by nějak poškodila celkové výsledky republikánů v podzimních volbách,“ vysvětlil český publicista.

„V posledních několika volbách se umocňuje trend, že Američané se rozhodují spíše celofederálně na základě politiky v rámci celých Spojených států než lokálně na základě okrsků. Spíše se tak očekává, že přijde vlna jedním, nebo druhým směrem. V letošních volbách zatím nic nenasvědčuje tomu, že by demokraté byli schopní zvrátit to, že tentokrát to bude velká vlna pro republikány.“

Reklama

Doporučované