Hlavní obsah

Osm dívek obviněných z vraždy. Ubodaly muže v centru Toronta, tvrdí policie

Foto: Profimedia.cz

Snímek je ilustrační.

Reklama

Dívky byly zadrženy krátce po incidentu nedaleko místa útoku. Zapojení takto mladých dívek do závažného trestného činu je velmi nezvyklé a znepokojující, policie případ dále vyšetřuje.

Článek

Kanadské úřady obvinily osm dospívajících dívek z vraždy druhého stupně v souvislosti s úmrtím 59letého muže v centru Toronta. Podle policie dívky v neděli brzy ráno napadly a pobodaly muže na náměstí poblíž hlavního vlakového nádraží v největším kanadském městě, píše The Guardian.

Nezvyklý je zejména velmi nízký věk obviněných dívek. Třem z nich je pouhých 13 let, dalším třem 14 let a zbylým dvěma je 16, uvedla v úterý policie. Dívky se zřejmě seznámily na sociálních sítích.

Policie prozatím neoznámila jméno oběti, Terry Browne z oddělení vražd v Torontu ale uvedl, že muž již nějakou dobu pobýval v městském útulku pro bezdomovce. „Měl v této oblasti hodně podporující rodinu, takže bych ho nutně nenazýval bezdomovcem, možná měl jen v poslední době smůlu,“ uvedl Browne.

Browne uvedl, že policisté reagovali na tísňový telefonát z centra města kolem půlnoci 18. prosince poté, co kolemjdoucí přivolali záchranáře k muži, který utrpěl „bodná zranění“.

Podle policie se má za to, že dívky se nejprve s mužem hádaly a následně ho napadly a pobodaly. Muž byl s těžkými zraněními převezen do nemocnice, kde však krátce poté zemřel.

Policisté dívky zadrželi nedaleko místa činu po výslechu svědků. Na místě útoku také našla policie několik zbraní. Totožnost obviněných není známa, jelikož policie nemůže podle zákona o trestní odpovědnosti nezletilých jejich údaje zveřejnit.

Podle Browna se vyšetřovatelé domnívají, že se dívky poznaly na sociálních sítích a pocházely z různých částí města. Stále však není jasné, proč se ten večer setkaly. Tři z dívek měly předchozí „kontakt“ s policií – nemusí se nutně jednat o záznam v trestním rejstříku – a dalších pět nemělo s policií žádnou předchozí interakci, jak uvedl Browne.

Mohamed Ahmed, zástupce ředitele neziskové organizace Success Beyond Limits, která se zaměřuje na mládež, řekl, že organizace nikdy nezaznamenala takto vyostřený konflikt, v němž by figurovaly mladé dívky, píše deník Toronto Star.

„Když vidíme mladé lidi v obtížných situacích, většinou to bývají muži,“ tvrdí. „Pokud jsou dívky zapleteny do násilí, není to zdaleka na úrovni toho, co jsem právě četl,“ dodal.

Podezřelé stanuly před soudem poprvé v neděli a další slyšení je čeká 29. prosince.

Reklama

Související témata:

Doporučované