Hlavní obsah

OSN prý zakazuje zaměstnancům používat slovo válka, mluvčí to popírá

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Snímek následků bombardování v ukrajinském městě Žitomir.

Reklama

Dle listu Irish Times OSN zakázala svým zaměstnancům používat slova válka a invaze v souvislosti s děním na Ukrajině. Mluvčí generálního tajemníka OSN to však záhy popřel, píše deník The Guardian.

Článek

Mluvčí generálního tajemníka OSN Stéphane Dujarric podle deníku The Guardian popřel zprávu listu Irish Times, že organizace zakázala zaměstnancům v souvislosti s Ukrajinou používat slova jako válka nebo invaze. Podle deníku to vyplývá z interní e-mailové komunikace, v níž jsou pracovníci vybízeni k „nestrannému“ vyjadřování.

Mluvčí Dujaricc na důkaz připomněl postoj vysokých činitelů OSN. „Stejně tak zástupkyně generálního tajemníka pro politické a mírové záležitosti ve svých prohlášeních a poznámkách pro tisk použila širokou škálu slov, aby popsala, co se děje,“ uvedl. Rosemary DiCarlová v nedávném příspěvku na twitteru použila v souvislosti s děním na Ukrajině slovo válka i invaze.

Zákaz podle Irish Times zaměstnanci dostali prostřednictvím e-mailu v pondělí údajně proto, aby byli politicky citliví. Mluvčí Stéphane Dujarric však na twitteru uvedl, že zpráva o existenci údajných vnitřních směrnic ohledně používání slova válka není pravdivá, nicméně připustil, že instrukce mohl rozeslat některý z vedoucích na nižších příčkách organizace.

„Je důležité připomenout, že jako mezinárodní úředníci máme povinnost být nestranní,“ stojí podle listu v e-mailu. „Existuje vážné riziko ohrožení dobré pověsti, na které nedávno upozornili vysoce postavení činitelé.“ Dle listu byli zaměstnanci také instruováni, aby neumísťovali ukrajinskou vlajku na své soukromé či oficiální profily na sociálních sítích či webových stránkách.

Zpráva o nové jazykové politice podnítila obavy, že OSN zachází příliš daleko ve snaze neurazit Rusko, mocný členský stát s jedním z pěti stálých křesel v Radě bezpečnosti. Slovo invaze nepoužívají ani ruští představitelé. Kreml dává přednost termínu speciální vojenská operace a režim prezidenta Vladimira Putina se snaží vymáhat používání tohoto pojmu na domácí půdě a pod trestem vězení také v ruských médiích.

Reklama

Doporučované