Hlavní obsah

„Pan Dolar“ varuje: inflaci jsme ještě nezlomili, úroky můžou jít nahoru

Foto: Federalreserve/Flickr.com

Šéf Fedu Jerome Powell.

Reklama

Podle šéfa centrální banky USA Jeroma Powella bude ke zkrocení inflace možná třeba ještě zvýšit úrokové sazby. Debata o tom, že by se mohly vydat opačným směrem, není podle něj vůbec na stole.

Článek

Centrální banka USA (Fed) bude možná muset ještě zvýšit úrokové sazby, aby se podařilo dostat inflaci pod kontrolu. Uvedl to v pátek na sympoziu centrálních bankéřů v Jackson Hole šéf Fedu Jerome Powell.

Dodal, že centrální banka bude postupovat opatrně při rozhodování, zda dále zpřísnit úrokové sazby, ale dal jasně najevo, že Fed zatím nedospěl k závěru, že základní úroková sazba je dostatečně vysoká na to, aby bylo jisté, že se inflace vrátí k dvouprocentnímu cíli.

„Úkolem Fedu je snížit inflaci na náš dvouprocentní cíl a to uděláme,“ řekl Powell. „V posledním roce jsme výrazně zpřísnili politiku. Přestože se inflace snížila ze svého vrcholu, což je vítaný vývoj, zůstává stále příliš vysoká. Jsme připraveni dále zvýšit sazby, pokud to bude vhodné, a hodláme držet politiku na restriktivní úrovni dokud nebudeme přesvědčeni, že inflace trvale klesá k našemu cíli.“ Také dodal, že v této souvislosti nedávné údaje vyvolaly nové obavy.

„Některé signály ukazují, že se ekonomika nemusí ochlazovat tak, jak se očekávalo,“ řekl Powell. Obzvláště silné jsou podle něj spotřebitelské výdaje a sektor bydlení se možná zotavuje. Inflace sice zpomalila, ale panují obavy, že pokračující vysoké spotřebitelské výdaje a napjatý trh práce mohou návrat k inflačnímu cíli ztížit.

Ekonomika podle Powella nadále roste nad trendem. Aby se inflace dostala udržitelně zpět na dvouprocentní cíl, bude to zřejmě vyžadovat období hospodářského růstu pod trendem a určité zhoršení podmínek na trhu práce.

Powellovy poznámky ukázaly, že se Fed potýká s protichůdnými signály ekonomiky. Inflace podle některých údajů zpomalila bez velkých nákladů pro ekonomiku. To je dobrý výsledek, ale také to vyvolává otázku, zda politika Fedu je dost restriktivní, aby banka mohla dokončit svoji práci, upozornila agentura Reuters.

Fed zahájil nynější cyklus zvyšování úroků loni v březnu. Základní úroková sazba v USA se nyní pohybuje v pásmu 5,25 až 5,5 procenta a je nejvyšší od roku 2001.

Meziroční růst spotřebitelských cen ve Spojených státech v červenci zrychlil na 3,2 procenta z červnových tří procent. Inflace tak zaznamenala první nárůst od loňského června. Meziroční míra takzvané jádrové inflace, která nezahrnuje kolísavé ceny potravin a energií, se v červenci snížila na 4,7 procenta z červnových 4,8 procenta.

Reklama

Doporučované