Hlavní obsah

Pařížany zlobí elektrokoloběžky. Budou hlasovat o jejich zákazu

Foto: Profimedia.cz

Jedním z přetrvávajících problémů s elektrokoloběžkami je jejich chaotické parkování.

Reklama

Starostka Anne Hidalgová se kloní k zákazu elektrokoloběžek, bude ale respektovat rozhodnutí občanů v referendu.

Článek

Pařížané se budou 2. dubna rozhodovat, zda v ulicích francouzské metropole budou i nadále volně jezdit elektrické koloběžky. V sobotním rozhovoru pro deník Le Parisien to oznámila starostka Anne Hidalgová.

Starostka zvolená za socialisty vysvětlila, že v referendu, které se uskuteční v klasických volebních místnostech, budou Pařížané odpovídat na jednoduchou otázku: „Budeme pokračovat se samoobslužnými elektrickými koloběžkami?“

Sama Hidalgová se kloní spíše k zákazu koloběžek, zdůraznila ale, že bude respektovat volbu občanů. Poslední průzkum podle ní ukázal, že jde o téma, které lidi velmi rozděluje.

Problémy s elektrokoloběžkami mají i Češi

Přečtěte si, co o provozu elektrokoloběžek říká expertka:

Radnice už loni v září pohrozila třem firmám, jež zhruba 15 000 elektrokoloběžek ve městě provozují, že jim neprodlouží smlouvu. Reagovala tak na rostoucí počet nehod a zranění, stejně jako na opakované nerespektování dohody ohledně parkování.

V Paříži elektrokoloběžky pravidelně využívá čtvrtina obyvatel, ukázal nedávný průzkum společnosti Bolt. Firmy Lime, Dott a Tier, které je provozují, zaměstnávají podle svých slov na osm stovek lidí.

Město už omezilo počet koloběžek i jejich provozovatelů poté, kdy v roce 2018 zažilo doslova invazi – tehdy působil v Paříži tucet provozovatelů.

Úřady také omezily rychlost na 20 kilometrů v hodině, v hustě zabydlených oblastech dokonce na deset kilometrů v hodině.

Uživatelé jsou vesměs mladí, průměrný věk dosahuje 33 let.

Reklama

Doporučované