Hlavní obsah

Pavel během projevu v OSN odsoudil ruskou agresi. Vymezil se i proti Číně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: @prezidentpavel, Seznam Zprávy

Snímek pořízený během projevu prezidenta Petra Pavla před Valným shromážděním OSN v New Yorku.

Reklama

aktualizováno •

Prezident Petr Pavel z New Yorku vzkázal, že ruská invaze je porušením Charty OSN a Ukrajina si zaslouží mír, který nebude diktovaný agresorem. Vyjádřil také nesouhlas s vojenskými aktivitami Číny u Tchaj-wanu.

Článek

Prezident Petr Pavel pronesl projev před Valným shromážděním OSN v New Yorku. Mluvil v něm o hrozbách přicházejících z Ruska i Číny.

„Rozsáhlá invaze na Ukrajinu je porušením Charty OSN a mezinárodního práva, které jsme všichni slíbili ctít,“ uvedl během projevu.

„Rusko musí bezpodmínečně stáhnout všechna svá vojska z celého území Ukrajiny v rozsahu jejích mezinárodně uznávaných hranic. Vedoucí představitelé Ruska musí nést odpovědnost za zločin agrese vůči svému sousedovi,“ dodal.

Vzkázal, že Ukrajina si zaslouží mír, který nebude uzavřen na nespravedlivém kompromisu s Ruskem coby agresorem, ale podle podmínek stanovených Kyjevem. Dodal, že následky ruské invaze dopadají na celý svět.

Během čtvrt hodiny trvajícího projevu odsoudil také vojenské manévry Číny v blízkosti Tchaj-wanu.

„Vyjadřujeme ostrý nesouhlas s vojenskými aktivitami Číny, které zvyšují napětí v Tchajwanském průlivu, a s jejími nepřátelskými akcemi vůči partnerům v Jihočínském moři,“ zmínil český prezident.

„Jakýkoli spor či názorový střet je třeba řešit mírovou cestou, případný ozbrojený konflikt v regionu by měl negativní důsledky pro celý svět,“ dodal.

Upozornil také na hrozbu, kterou pro světovou bezpečnost představuje Írán či KLDR, která opakovaně testuje jaderné a mezikontinentální balistické rakety.

Text projevu prezidenta ČR Petra Pavla na Valném shromáždění OSN

Neoficiální překlad projevu, který český prezident Petr Pavel v noci na dnešek SELČ přednesl v angličtině v rámci všeobecné rozpravy na 78. zasedání Valného shromáždění OSN:

Pane předsedo, Excelence, dámy a pánové.

S radostí a pokorou využívám příležitosti poprvé oslovit toto ctěné publikum. Toto fórum má velkou odpovědnost za budoucí podobu lidstva. Své vystoupení zde vnímám především jako příležitost představit vizi, jak můžeme jako národy a občané na globální úrovni společně existovat a spolupracovat. Česko chce na globální scéně hrát aktivní a odpovědnou roli.

Reklama

Doporučované