Hlavní obsah

„Pedro, zůstaň.“ Davy Španělů přišly podpořit svého premiéra

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Imaxe Press, Shutterstock.com

Španělský premiér se stáhl do ústraní, aby zvážil pokračování ve funkci.

Reklama

Španělský premiér Pedro Sánchez uvažuje o odchodu z funkce kvůli možnému střetu zájmů své manželky. Na jeho podporu se sešly tisíce příznivců.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Tisíce lidí z celého Španělska dnes zamířily do Madridu na manifestaci na podporu premiéra Pedra Sáncheze. Ten ve středu oznámil, že zvažuje rezignaci v souvislosti s vyšetřováním možného střetu zájmů své manželky. V překvapivém prohlášení zveřejněném na sociálních sítích uvedl, že se na několik dní stáhne do ústraní, aby se rozhodl, zda chce pokračovat v čele vlády. Učinil tak v reakci na zahájení vyšetřování možné korupce v podnikání a soukromých obchodech, které vlastní jeho manželka Begoňa Gómezová.

Podle Sáncheze, který stojí v čele španělské vlády od roku 2018, jde o součást nepřetržité pomlouvačné kampaně. Sánchez tvrdí, že ji proti němu a jeho rodině vedou političtí protivníci. Obvinění vznesená vůči manželce odmítl a uvedl, že rozhodnutí o své politické budoucnosti oznámí v pondělí.

„Premiére, zůstaň, Pedro, zůstaň. Jsme s tebou,“ řekla na zasedání vedení Sánchezovy socialistické strany PSOE místopředsedkyně vlády a ministryně financí María Jesús Monteroová. Před madridským sídlem strany se sešli Sánchezovi příznivci a za zvuku populárních popových písní a mávání vlajkami vyzývali premiéra, aby ve funkci setrval.

Opoziční strany Sánchezův krok kritizují. „Žádám všechny občany, aby se nenechali zmást. Španělsko nemá problém. Ten, kdo má problém se soudy, je Sánchez, jeho vláda, jeho strana a jeho okolí. Ať si ho vyřeší sami,“ prohlásil na mítinku v katalánské Tarragoně předseda opoziční konzervativní Lidové strany Alberto Núñez Feijóo.

Madridská prokuratura ve čtvrtek navrhla vyšetřování Gómezové odložit. O žádosti rozhodne vyšší instance.

Reklama

Související témata:

Doporučované