Hlavní obsah

Pellegriniho zaskočila ústava. Mandát v parlamentu mu zanikl hned po volbách

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: FB/Peter Pellegrini

Peter Pellegrini ve volebním štábu ve chvíli, kdy bylo jasné, že se stal příštím slovenským prezidentem.

Reklama

Slováci o víkendu zvolili novým slovenským prezidentem šéfa parlamentu Petera Pellegriniho. Ještě v neděli lídr strany Hlas tvrdil, že má dost času na hledání svého nástupce ve funkci, ústava ale hovoří jinak.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Nově zvolený slovenský prezident se oficiálně ujme funkce v polovině června. V neděli pro televizi ta3 prohlásil, že má dost času na hledání nového předsedy Národní rady Slovenské republiky (NR SR). Jak uvedl, jméno jeho nástupce v parlamentu se musí dohodnout v koalici. „Máme před sebou více než dva měsíce, během nichž se tyto kroky uskuteční,“ dodal Peter Pellegrini.

Ústava však jasně říká, že mu mandát šéfa parlamentu – ale i poslance – zaniká dnem zvolení. Pellegrini proto stojí před otázkou, kdo ho nahradí, dříve, než očekával, píše web Pravda.sk.

Novinářům to Pellegrini v pondělí potvrdil. Uvedl rovněž, že už dříve pověřil výkonem pravomocí šéfa sněmovny jednoho z jejích místopředsedů Petera Žigu. Zatím není známé, kdy parlament zvolí nového předsedu.

Web Pravda oslovil několik ústavních právníků, kteří se shodují, že ústava hovoří naprosto jasně. „Se zánikem mandátu poslance samozřejmě zvolenému prezidentovi zanikla i funkce předsedy parlamentu. … Je namístě co nejdříve zvolit nového předsedu Národní rady SR, tento proces by měli organizovat současní místopředsedové parlamentu,“ uvedl například soudce Ústavního soudu Ladislav Orosz.

Situace zaskočila i premiéra Roberta Fica. „Přiznám se, že jsem si opravdu myslel, že se to týká jen funkce předsedy NR SR, že by zůstal poslancem,“ řekl na pondělní tiskové konferenci. O novém šéfovi parlamentu mají lídři hovořit na středeční koaliční radě a podle Fica by na ní Pellegrini měl svoje rozhodnutí oznámit.

Reklama

Doporučované