Hlavní obsah

Peruánský premiér končí kvůli podezření z ovlivňování státních zakázek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Milton Rodriguez, Shutterstock.com

Podle peruánského premiéra Otároly byla „usvědčující“ nahrávka dodatečně upravena (ilustrační snímek).

Reklama

Peruánský premiér Alberto Otárola čelí skandálu. Na zvukové nahrávce se totiž údajně snaží ovlivňovat státní zakázky. Otárola proto podal demisi, kvůli které musí odstoupit i 18 členů jeho kabinetu.

Článek

Peruánský premiér Alberto Otárola v úterý oznámil, že podal demisi. Učinil tak poté, co se o víkendu objevila zvuková nahrávka, na níž se údajně pokouší neoprávněně ovlivňovat státní zakázky. Informovala o tom dnes agentura Reuters.

Otárola se hájil tím, že nahrávka byla pořízena v roce 2021, kdy nebyl vládním úředníkem. Navíc byla podle něj dodatečně upravena. Z jejího zveřejnění obvinil své politické odpůrce. Již dříve popřel, že by se dopustil čehokoliv nezákonného.

S Otárolovou demisí musí podle peruánských zákonů odstoupit i zbylých 18 členů jeho kabinetu. Bude na prezidentce Dině Boluarteové, zda jednotlivé členy kabinetu znovu jmenuje do funkce, nebo je nahradí novými ministry.

Personální otřesy v peruánské vládě jsou běžnou záležitostí, připomíná Reuters. Minulý měsíc prezidentka Boluarteová vyměnila čtyři ministry, včetně šéfů resortů ekonomiky a těžebního průmyslu.

Reklama

Související témata:

Doporučované