Hlavní obsah

Video: Rusko zaútočilo raketami na Černihiv. Na místě jsou mrtví, včetně dítěte

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Černihiv po raketovém útoku. Video: AP

 

Reklama

aktualizováno •

Rusko v sobotu podniklo raketový útok na severoukrajinské město Černihiv, který má na svědomí celkem sedm obětí. Dalších 129 osob podle starosty města utrpělo zranění.

Článek

„Rusko proměnilo obyčejnou sobotu v den bolesti a ztráty. Jsou tu oběti na životech. Upřímnou soustrast všem, kteří ztratili někoho blízkého. Na místě pracují všechny služby. Záchranáři, policie, lékaři,“ napsal na twitteru ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj a vyzval svět, aby se po dalším útoku Ruska postavil ruskému teroru.

Ruská raketa podle něj ve městě zasáhla přímo městské centrum - náměstí, polytechnickou univerzitu a divadlo. O život měla podle ukrajinského ministerstva vnitra připravit sedm lidí, včetně jednoho dítěte, které zemřelo o něco později v rukou záchranářů.

Dalších 129 osob při útoku utrpělo zranění, oznámil na telegramu ukrajinský ministr vnitra Ihor Klymenko po tom, co skončily záchranné a pátrací akce. Mezi nimi 15 dětí a 15 policistů. Hospitalizováno je podle nejnovějších informací 25 lidí, přičemž 12letá dívka musela být kvůli vážnosti svého stavu převezena až do Kyjeva.

Kde leží Černihiv?

V ukrajinských médiích se objevily nepotvrzené zprávy, že raketa mířila na místo, kde ukrajinští výrobci dronů pořádali výstavu. Deník Kyiv Independent ověřil, že na sobotu opravdu byla ve městě plánována taková výstava, místo konání však bylo utajeno a registrovaní návštěvníci měli obdržet adresu jen několik hodin před akcí.

Server Ukrajinska Pravda později napsal, že ruská agentura RIA Novosti tyto zprávy potvrdila, když s odkazem na obeznámený zdroj napsala, že cílem útoku bylo „shromáždění vojenských specialistů ukrajinských ozbrojených sil na bojové drony“ v Černihivu.

Útok se navíc odehrál na jeden z pravoslavných svátků, který je na Ukrajině známý jako Jablečný svátek Spasitele. Podle tamního ministerstva vnitra se tak v okolí útoku nacházeli lidé, kteří šli z kostela s košíky posvěcených jablek.

Ruská armáda podle agentury AFP mezitím informovala, že zlikvidovala zhruba 150 ukrajinských vojáků, kteří se pokoušeli překročit řeku Dněpr, jež tvoří frontovou linii na jihu Ukrajiny. Momentálně není zcela jasné, jaký osud vlastně vojáky potkal. Podle úřadu se však tito vojáci měli snažit získat opěrný bod na levém břehu Dněpru.

Reklama

Související témata:

Doporučované